Hoe kies je het beste antivirus programma voor jou ?

Bij het kiezen van een antivirus pakket zijn 3 zaken het belangrijkst, de beveiliging, snelheid en de gebruiksvriendelijkheid. De beveiliging is uiteraard het meest belangrijkst via av-test kan je fabrikanten van antivirus pakketten bekijken en met elkaar vergelijken. De meeste fabrikanten leveren hun updates via de cloud, dit wil zeggen dat er vrijwel elk uur een nieuwe update wordt verstuurd naar het antivirus programma. Voorheen was dit per dag en als er in de ochtend nieuwe malware was gedetecteerd kon je makkelijk geïnfecteerd raken.

Via av-test kan je ook bekijken wat voor invloed het pakket heeft op de prestaties van je systeem. Goede beveiliging is heel belangrijk maar als je systeem daardoor heel langzaam wordt pluk je daar niet de vruchten van. Elke fabrikant gaat hier anders mee om, dit komt omdat hun standaard van de gemiddelde computer bij allemaal anders is. De ene fabrikant maakt bijvoorbeeld zijn software op basis van systemen die niet ouder zijn dan 3 jaar, met een aanschafwaarde van bijv. € 800,-. De andere fabrikant richt zich op systemen niet ouder dan 5 jaar, met een aanschafwaarde van bijv. € 500,-. De systeemvereisten zullen hierdoor verschillen en het is belangrijk om een pakket te kiezen die samenwerkt met jouw systeem.

Daarnaast is het handig om te weten dat een antivirus pakket je systeem minder belast dan bijv. een internet security pakket, in veel testen worden internet security pakketten nog al eens minder gewaardeerd omdat ze je systeem meer belasten. Houw er rekening mee dat een internet security pakket bedoelt is voor systemen met wat snelheid onder de kap en een antivirus pakket voor systemen met een basis vermogen.

De gebruiksvriendelijkheid: het is natuurlijk super als je de eerste 2 punten kan afstrepen maar als het pakket die je kiest onlogisch voor jouw werkt blijft het een gedoe. Dit wordt ook getest bij av-test echter vind ik dit fictief, elke gebruiker kijkt er anders naar. Als je een paar pakketten hebt gevonden die overeen stemmen met je wensen download dan een trial versie van het pakket. Zodat je kan ervaren of alles overeenstemt met jouw wensen, als er bijvoorbeeld een bedreiging wordt gedetecteerd is het wel zo fijn als je zelf eenvoudig actie kan ondernemen.

Soorten en verschillen in de antivirus pakketten

De meeste antivirus pakketten komen in 3 soorten een antivirus pakket, internet security en een uitgebreid totaal bescherming pakket.

Antivirus

Antivirus is meestal de basis bescherming die je eigenlijk altijd nodig hebt. Een antivirus scant tijdens het browsen pagina’s, controleert je e-mail op spam en het identificeren van ongewenste programma’s zoals malware.

Malware

Vormen van malware zijn de laatste tijd erg actief. Denk hierbij aan programma’s die je stuurprogramma’s up-to-date houden of tune up programma’s. Dit soort programma’s heb je niet nodig, deze functionaliteit zit ingebouwd in Windows 10. Samen met een antivirus ben je beschermt tegen dit soort malware

Internet Security

Internet security pakketten worden geleverd met een firewall, deze firewall monitort het internet verkeer om je te beschermen tegen hackers. De kans op een hack poging is voor consumenten erg klein tenzij je veel downloadt of zoals hierboven genoemd weleens 3e partij programma’s uitprobeert ( driver tool, cleaner of tune-up programma’s) dan loop je het risico dat je een programma mee downloadt waardoor een hacker toegang krijgt tot je systeem. Een internet security pakket wordt ook geleverd met een kinderslot waarmee je bepaalde websites of toegang automatisch blokkeert voor je kinderen. Of als ze bijvoorbeeld met alle goede intentie iets downloaden wat toch een hacktool later blijkt te zijn.

Totaal pakket ( Total protection )

Elke fabrikant heeft zo zijn eigen parade paardje, het totaal security pakket. Bij deze pakketten krijg je een aantal extra functies die specifiek kunnen aansluiten bij jouw wensen. Zoals een eigen online back-up systeem, een wachtwoord manager of een eenvoudige manier om instellingen van je computer aan te passen. Als een van deze functies aansluit met jouw wensen kan je overwegen om voor zon pakket te gaan. Echter raad ik ze zelf niet aan het is meestal een overbodige luxe.

Welk pakket is het beste voor thuisgebruik ?

Een antivirus pakket is meestal voldoende, je krijgt complete beveiliging en als je kiest voor G-Data antivirus wordt deze ook geleverd met een speciale bankguard zodat je veilig kan bankieren.
Heb je kinderen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken dan is een internet security handiger om te nemen.

Welk pakket is het beste voor zakelijk gebruik ?

Hetzelfde verhaal als met thuisgebruikers, ben je zelf alert en handig in het internet gebruik en je klikt niet zomaar op links in e-mails, dan kan je prima aan de slag met een antivirus pakket
Wil je het risico liever niet lopen raad ik je aan om gelijk te gaan voor het internet security pakket.

Tip: Advanced threat protection

Advanced threat protection is een e-mail beveiliging van Microsoft als je een @outlook.com e-mailadres gebruikt kom je hiervoor in aanmerking of als je zakelijk office 365 voor bedrijven gebruikt. Advanced threat protection scant automatisch je e-mail incl. de bijlages en links in e-mails op bedreigingen zoals hacktools of malware. Als je op een link in e-mail klikt waar malware achter zit dan wordt deze automatisch geblokkeerd.

Thuisgebruikers krijgen advanced threat protection i.c.m. Office 365 voor thuisgebruik als je een @outlook.com e-mailadres eraan koppelt. Zakelijke gebruikers kunnen advanced threat protection als add-on aanschaffen of zie ons ondernemers pakket daar zit deze functionalieit bij inbegrepen.

Vorig bericht
(opgelost) ongeldige waarde voor het register Windows 10
Volgend bericht
MFA: 2 staps verficatie instellen voor jouw Outlook- en Microsoft-accounts

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.