Jij bent de firewall van jouw bedrijf.

Jij bent de firewall van jouw bedrijf.

Je kan alles nog zo goed beveiligen, maar als je zelf niet de gevaren kent of geen tijd vrijmaakt om jezelf en jouw personeel te trainen rondom digitale veiligheid blijft de kans groot dat er problemen ontstaan.

Ik krijg wel vaker tot horen van bedrijven, ze pakken mij toch niet ik ben maar een klein bedrijf. Of we hebben geen tijd voor trainingen het al zo druk, dat komt later wel. Het vervelende is dat het niet uitmaakt of je een ZZP’ers bent, klein bedrijf of groot bedrijf.

u bent de firewall van uw bedrijf

Er is overal wel geld te halen en daar gaat het uiteindelijk om, de overheid heeft het digital trust center opgericht met informatie en tips over beveiliging en ze delen regelmatig ondernemer verhalen die helaas problemen hebben ervaren.

De meeste konden het met een back-up weer oplossen, echter lees je overduidelijk in deze verhalen dat er een lampje aan gaat oh jee waarom hebben we dit niet eerder gedaan. Het over kwam een bekende autodealer, er werd niet overal 2 staps verificatie gebruikt en met een simpele phising e-mail was het zo gebeurd. (Lees het verhaal.)

Alle systemen op slot en geen toegang meer tot e-mail, bestanden en andere systemen. Dit maakte het wel even moeilijk om te kunnen werken. Gelukkig was er een back-up en na een paar dagen was alles herstelt en kon iedereen weer aan de slag.

Uiteraard gaf dit de schop onder de kont om alle accounts goed te beveiligen en tijd vrij te gaan maken om alles eens goed te regelen. Zou worden er meer verhalen gedeeld en helaas in de meeste gevallen is het nalatigheid of gebrek aan kennis.

Het begint bij jouw en jouw medewerkers.

Hoe het ook gebeurt in de meeste gevallen klikt iemand ergens op, er is een zwak wachtwoord gebruikt, nog geen 2 staps verificatie of simpelweg geen overzicht van alle systemen en accounts die worden gebruikt.

  1. Het begint allemaal met training, je kan jezelf niet beschermen als je niet weet waar het over gaat. 1 of 2 keer paar jaar een workshop volgen is niet genoeg. Veel van de informatie die wordt gedeeld wordt niet onthouden. Kies voor een simpel cybersecurity online trainging programma, waarmee jezelf en jouw medewerkers regelmatig traint. 1x per maand maakt al een groot verschil, 2 a 4 keer per maand creëert cyberweerbaarheid voor het gehele bedrijf.
  2. Maak een overzicht van alle accounts en systemen die worden gebruikt, gebruik bijv. Microsoft Lists i.c.m. Microsoft Teams. Met Microsoft Lists maak je eenvoudig een lijst van alle accounts. (Software inventaris) Voor alle accounts maak je een sterk wachtwoord en gebruik 2 staps verificatie. Neem je dienst af die 2 staps verificatie niet ondersteunt dan is het raadzaam om met de leverancier in gesprek te gaan waarom deze belangrijke beveiliging functie er nog niet is.
  3. 2 staps verificatie gebruiken, Het gebruik van 2 staps verificatie vinden de meeste mensen ingewikkeld. Nadat je jouw wachtwoord invult krijg je een melding op jouw telefoon of een sms-code toegestuurd. Nu denk je misschien dat is niet zo ingewikkeld? Het zal je verbazen maar de meeste mensen weigeren het te gebruiken omdat ze het gedoe vinden en helaas ontstaan hierdoor de meeste problemen.

Vandaar jullie zijn de firewall van jullie bedrijf, alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat je cyberfit blijft om jouw bedrijf te beschermen. Dit begint allemaal met training en routine, hoe vaker je het doet hoe beter je erin in wordt en zo helpen we elkaar om veel problemen te voorkomen.

Start vandaag met trainen.

Krijg 6 maanden lang tot de Chi Computers – Academy en ontvang elke 6 weken een korte leuke trainingen om mee te beginnen. Meld je aan!

Vorig bericht
Het Digital Trust Center (DTC) cyberweerbaarheid opbouwen voor bedrijven.
Volgend bericht
12 jarig jubileum van Chi Computers

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.