Het belang van sterke wachtwoorden.

Het belang van sterke wachtwoorden.

Tja het is eigenlijk een nobrainer, maar we zijn ook maar mensen en we maken vaker makkelijker wachtwoorden dan sterke wachtwoorden. Ondertussen gebruiken we steeds meer 2 staps verificatie om ons bedrijfsgegevens te beschermen.

Maar nog lang niet overal is het mogelijk of medewerkers schakelen het uit omdat ze het vervelend vinden.

Voorkomen is beter dan genezen, dus kom op aan de slag en doe het in een keer goed om problemen te voorkomen.

Sterk wachtwoord beleid.

Allereerst bepaal binnen jouw organisatie een wachtwoordbeleid, laat ook alle medewerkers een overeenkomst ondertekenen dat ze verplicht sterke wachtwoorden moeten gebruiken. Verzin daarna samen een handig ezel bruggetje om sterke wachtwoorden te maken.

Op deze manier komt er een centraal beleid en hoeft niet iedere medeweker zelf een wachtwoord te verzinnen. Het is getest en aangetoond als je meer dan 3 keer je wachtwoord moet aanpassen dat je uiteindelijk eenvoudiger wachtwoorden gaat verzinnen om er maar vanaf te zijn.

Wat is een sterk wachtwoord?

Meestal min. 12 tekens (meer mag altijd) bij voorkeur 3 woorden met speciale tekens en cijfers. Ook hier verzien een ezelbruggetje om het voor jezelf makkelijk te maken.

Gebruik meer pincodes.

Een pincode is moeilijker te raden en op steeds meer apparaten (Windows via Windows hello, mobiele apparaten) kan je een pincode gebruiken. Ook hier geldt natuurlijk geen 1234 enz. min. 7 tekens of meer en verzin ook hier een ezelbruggetje.

Een wachtwoord manager gebruiken.

Het scheelt veel tijd om gewoon een wachtwoord manager te gebruiken die jouw helpt sterke wachtwoorden te maken en te beheren. Via Windows gaat het via Microsoft Edge (dit koppel je aan jouw Microsoft 365 werkaccount) en via Apple via de sleutelhanger (icloud account)

Het is uiteraard belangrijk om de wachtwoord manager te beschermen met een sterk wachtwoord, das helaas het nadeel als iemand erbij kan dan is het feest.

Sla daarom geen wachtwoorden op van mijn overheid, belastingdienst of bijvoorbeeld online bankieren.

Moet je wachtwoorden jaarlijks of vaker aanpassen?

Je dit is wel verstandig, meer als medewerkers hetzelfde wachtwoord op verschillende accounts gaan gebruiken. Als iemand het wachtwoord weet hebben ze ook gelijk toegang tot andere accounts. Met die reden kiezen veel zelfstandigen en bedrijven ervoor om jaarlijks wachtwoorden aan te passen.

Als je gebruik maakt van een wachtwoord manager dan gaat die een stuk sneller omdat je meestal met een druk op de knop een nieuw wachtwoord kunt generen.

Is het handig om 2 staps verificatie te gebruiken?

Ja absoluut, mocht het wachtwoord bekend zijn dan is er nog een sms code of andere code nodig om toegang te krijgen.

Je kan het beste de Microsoft Autenticator app gebruiken hiervoor, mede omdat deze app eenvoudig back-ups kan maken van alle opgeslagen codes op het toestel. Mocht je jouw toestel kwijtraken dan kan je de app op een ander toestel herstellen.

Daarnaast is het van belang om 2 staps verificatie alleen te gebruiken bij online diensten die naast een app (bijv. Microsoft authenticatie app) SMS Code, bellen of alternatief e-mail opties bieden om een code toe te sturen.

Mocht je de app niet kunnen gebruiken dan is het wel fijn als er alternatieve zijn om toegang te krijgen tot de online dienst. Als je gebruik maakt van Microsoft 365 voor Bedrijven kan je dit instellen via office.com (mijn account, beveiligings gegevens.)

Vorig bericht
Het belang van apparaat beheer binnen jouw organisatie.
Volgend bericht
Wat is een Windows 365 cloud-pc?

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.