10-jarig jubileum deel 2

Alweer 10 jaar zelfstandig ondernemer, ik heb er altijd op gehoopt te halen. Toen ik net begon had ik niet meteen verwacht dat ik het zou halen. Je weet tenslotte niet wat de wereld brengt met leuke en minder leuke verassingen.

10 jaar Chi Computers

Op een gegeven zag ik die jaren voorbij gaan en realiseerde me dat het doel toch steeds dichter in de buurt kwam. Nu kijk ik er anders op terug uiteindelijk is het succes en het geluk van ondernemen, gewoon blijven doen.

Ik vergelijk het met blijven sporten, je kan een doel stellen voor een bepaald gewicht, gezonder willen zijn of graag beach body proof. Persoonlijk sport ik voor mijn gezondheid en daar zal ik dagelijks en wekelijks aan moeten blijven werken.

Uiteindelijk is constantie het zoeken naar het balans om je daarbij prettig te voelen het mooiste voor me wat er is.

Dit is de gedachte achter Chi Computers, Chi staat voor computer human interaction (letterlijk computergebruik) het staat ook voor adem, levenskracht en stroom (of flow) Het zoeken naar jouw eigen balans waar je bij prettig voelt.

Techniek hoort voor je te werken

Ik vind techniek geweldig, we kunnen er zoveel mee. Maar het hoeft allemaal niet zoveel te zijn, houw het lekker simpel en ga mee met de ontwikkelingen van techniek. Ik vergelijk dit met sporten, mijn fitness trainer verzint elke 6 weken een aangepast programma voor me. Hierdoor blijven mijn spieren actief en ik heb weer wat nieuws te leren.

Dit is met techniek ook zo, producten en/of diensten die zich stapgewijs ontwikkelen zijn heel praktisch. Je hoeft zelf het wiel niet uit te vinden en je kan meegroeien met de ontwikkelingen. Dit was in de eerste jaren van mijn onderneming de reden dat ik ben overgestapt naar Office 365 (Tegenwoordig Microsoft 365)

Ik vond het toen en nu nog steeds zo’n praktisch oplossing, gewoon simpel werken met Microsoft office terwijl je via de cloud op vrijwel elk apparaat kan werken. De voornaamste reden voor deze overstap komt door mijn werk in de computerwinkel.

Toen (vroegah) bestond de cloud nog niet en te vaak zag ik klanten hun computer of notebook langsbrengen met een storing of defect. Meestal met het verhaal ik heb geen recente back-up van mijn bestanden en foto’s. Ik vond het vreselijk, techniek kreeg de stempel het is niet leuk.

In de computerwinkel legde ik klanten uit hoe ze een back-up van hun bestanden konden maken via een externe harde schijf of een usb stick. Helaas voor mij met al mijn goede bedoelingen gingen externe hardeschijf ook stuk, (ze vielen op de grond) of een usb stick in de was machine.

Een andere veel voorkomend eufel was dat klanten het simpelweg vergeten om een back-up te maken. Op een gegeven moment begon ik klanten aan te raden als je meerdere apparaten in huis hebt zet dan een kopie op het andere systeem. Dit was niet echt een praktisch oplossing maar als er dan met een systeem iets gebeurde had je nog steeds je bestanden op een ander systeem. Het was allemaal best wel gedoe.

Op weg naar de cloud met Microsoft office 365

Loste uiteindelijk het probleem ook niet op, blijkbaar was ik niet de enige die zo dacht en ondertussen weten we niet beter en werken we in de cloud. We bewaren onze bestanden op een centrale veilige server van onder andere Microsoft, Apple en/of Google.

Zo rond mijn 2e jaar begon het te stromen (chi) rondom de cloud. Eindelijk een praktisch simpele oplossing die veel zorgen wegnam. Ik was zo blij, met als bonus dat Microsoft deze dienst blijft door ontwikkelen en er komen steeds meer nieuwe onderdelen bij. Het begon met een simpel office pakket, cloud e-mail en opslag voor je bestanden. Ondertussen met de Microsoft apps Teams (online vergaderingen en samenwerken) extra e-mail beveiliging (Defender voor office 365) Microsoft to-do en planner (planning en taken overzicht) Vaste telefonie (Teams bellen) komen er steeds meer handige onderdelen bij die het allemaal veel makkelijker maken.

Ik geniet er zo van.

Toch is het aangename verassing voor me dat het belang van een back-up en beveiliging heel belangrijk blijft. Alles wat ik in de computer winkel heb geleerd is nu nog steeds van toepassing. E-mailen vanuit de cloud en onze bestanden opslaan in de cloud geeft je een soort van online back-up.

Als je computer of notebook nu defect gaat dan staan gelukkig je e-mails en bestanden nog in de cloud. Een belangrijk voordeel aangezien dit volledig automatisch gaat., echter kan je bestanden kwijtraken. Door per ongeluk verwijderen, verkeerd gesynchroniseerd of door malware.

Gelukkig staat techniek niet stil en zijn hier cloud back-ups (Acronis), netwerk schijven (Synology Nas) en natuurlijk antivirus beveiligingen (Kaspersky) voor om je te beschermen. Het komt allemaal terug bij mijn fitness verhaal, het is belangrijk dat je er mee bezig blijft.

Techniek ontwikkelt zich, dit zie ik als mijn fitness trainer met alle kennis en kunde die iedere keer aanpassingen maakt op basis van wat er gebeurt. Het is wel aan mij om iedere keer ermee aan de slag te gaan.

Op weg naar de #cyberfit

Kort geleden ben ik partner geworden van Acronis met het motto #cyberfit. Omgaan met techniek is jezelf fit houden, er mee blijven werken, opzoek gaan naar verbeteringen en een bepaalde routine vinden.

Werken aan routines

Terugkijkend op de afgelopen jaren zijn er een aantal routines die ik mezelf heb aangeleerd rondom mijn eigen computergebruik. Om je computergebruik zo simpel mogelijk te houden is het belangrijk dat je routine hebt.

We zijn gewoonte dieren, alles dat je herhaaldelijk blijft doen maakt het een stuk makkelijker. Bovendien blijf je erop die manier mee bezig en houw je jezelf #cyberfit.

Kies voor een werkplek in de cloud

De meeste kiezen voor een werkplek in de cloud en het is ook mijn aanbeveling om daar te beginnen. Je hebt hierdoor minder afhankelijk van je computer of notebook, als er iets niet goed werkt dan kan je overstappen naar een ander apparaat.

In veel gevallen kan je al heel veel met je smartphone of bijv. een tablet. Het geeft een praktisch manier om flexibeler te werken. Het geeft tevens meer rust in je hoofd. Als je afhankelijk bent van een systeem en er gebeurt iets dan loop je makkelijk vast.

Terwijl als je makkelijk kan wisselen naar een ander systeem je minder aangesproken voelt als er problemen ontstaan.

Er zijn verschillende cloud werkplekken, mijn voorkeur is Microsoft 365 voor Bedrijven. Met Microsoft 365 kan ik e-mail en bestanden opslaan via de cloud. De rest van alle apps zoals Microsoft apps of andere zakelijke apps gaan via mijn Computer of Tablet. Voor deze lokale apps hoef ik niet in te loggen op een online server. Een alternatief is bijv. Google workplaces met de verschillende Google apps.

Bij het kiezen van een cloud werkplek is het belangrijk om een systeem te kiezen die bij je past en waar je prettig mee kan omgaan.

Een alternatief is bijv. een volledige online werkplek bijv. Windows 365. Met Windows 365 werk je op een centrale server van Microsoft. Je gebruikt vrijwel geen lokale apps op je systeem deze apps installeer je allemaal op de centrale server.

Beveiliging en back-ups

Het is ondertussen voor de meeste wel bekend, jouw data is heel belangrijk. Of je nu in de cloud werkt of lokaal op je systeem. Een goede antivirus en een back-up systeem is heel belangrijk. Als je werkt in de cloud heb je een vorm van online back-up. Als er iets met je systeem gebeurt staan je bestanden nog steeds in de cloud.

Je cloud omgeving beschermen

Er zijn een aantal manieren om je cloud omgeving te beschermen. Ongelukjes zitten meestal in een klein hoekje, het is praktischer om te voorkomen dan te genezen.

  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Gebruik indien mogelijk 2 staps verificatie
  • Gebruik extra e-mail beveiliging om phising e-mail te filteren met bijv. defender voor office 365 of Kaspersky security voor office 365.
  • Gebruik op al jouw apparaten een antivirus pakket (Windows, MacOS en/of Android.)

Om een veilige back-up te maken van je e-mail en bestanden zijn er een aantal mogelijkheden.

  • Een cloud back-up bijv. Acronis en Skykick, er wordt dagelijks automatisch een back-up gemaakt van je cloud omgeving naar een aparte server.
  • Een Synology NAS back-up, met een Synology Nas (netwerk hardeschijf) download je een back-up van je cloud naar de Nas. Heel handig als je liever een back-up van je bestanden lokaal wilt hebben.
  • Een externe SSD, ironisch genoeg worden ze nog steeds gebruikt en zeker niet verkeerd om jaarlijks bijv. tijdens de afsluiting van het jaar. Om een kopie te maken van al je bestanden naar een externe SSD.

Mogelijkheden genoeg om voor jezelf een werkplek te creëren waarmee je kan blijven groeien en ontwikkelen. De routine rondom de beveiliging en back-ups blijft het meest belangrijkst.

Hoe maken we hier nouw een makkelijk routine van?

Het is en blijft contante, net zoals sporten in begin is het niet leuk. Weer spierpijn, je moet er weer heen en toch weer doen. Maar goed volhouden en doorgaan, uiteindelijk kom je er wel. Het hoeft niet allemaal in een keer of niet per se binnen 1 jaar.

Als je de basis hebt geregeld rondom de jouw werkplek dan is het onderhouden van je werkplek belangrijk en jezelf fit houden. Hiervoor heb ik een aantal handige reminders gemaakt die je wekelijks, maandelijks en jaarlijks kan toepassen om alles up-to-date te houden.

Met mijn handige onderhoudskaarten bouw je eenvoudig een routine op om je systemen en je cloud werkplek te onderhouden.

Anywhere office ebook

Gratis E-book, overal eenvoudig werken met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Ontvang het gratis ebook en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

close
Anywhere office ebook

Gratis E-book, overal eenvoudig werken met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Ontvang het gratis ebook en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

Vorig bericht
10-jarig jubileum deel 1

Wellicht ook interessant:

Blijf op de hoogte.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. (Mailpoet) Lees onze privacyverklaring.
Carlo Konijn ICT advies en ondersteuning

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

m365
Menu