Onderhoudskaarten, blijf #cyberfit

Wekelijks onderhoud

(  ) E-mail opruimen

Even lekker op vrijdag je postvak in opschonen, verplaats de belangrijke e-mails in mappen of archiefeer deze e-mails. Verwijder de e-mail in je spam box en verwijder alles in de prullenbak. Dat ruimt gelijk.

(  ) Bureaublad opruimen

Meestal bewaren we verschillende bestanden op het bureaublad. Het bureaublad is meestal in ons gezichtsveld, hoe meer er staat hoe meer dit in je hoofd rondspookt. Aan het einde van de week is dit ook een mooi moment om alles even op te ruimen.

(  ) Downloads opruimen

Gedurende week downloaden we bestanden, het meeste gebruik je maar een keer. Verplaats je belangrijke download naar je werkmap bijv. Microsoft OneDrive of Microsoft Teams en verwijder de bestanden die je niet meer nodig hebt.

(  ) Beveiliging en back-up controleren

Open je antivirusprogramma kijk even of er geen meldingen open, is alles netjes up-to-date. Hetzelfde geldt voor je back-up systeem, log even in bij je cloud back-up of Synology NAS om te zien of de recente back-ups goed zijn gegaan. Dit geeft ook rust in je hoofd, de wetenschap dat op de achtergrond alles werkt.

(  ) Taken maken voor Maandag

Alles waar je niet aan toe bent gekomen of gepland hebt voor de aankomende week. Schrijf het op een taken lijst of gebruik bijv. Microsoft To-Do of planner. Je zal zien hoe meer je het doet hoe meer je leeg wordt in je hoofd en dat geeft rust.

Download de PDF takenlijst

Geniet van je weekend, doe even iets anders dan je werk.

Maandelijks onderhoud

Vooral de laatste week van de maand is het fijn om even alle update uit te voeren.

(  ) App updates

Meestal gaan app updates voor Windows, MacOS, iOS en Android automatisch, aan het einde van de maand is het een mooi moment om deze te controleren en indien nodig te installeren.

(  ) Systeem updates

Grote updates voor Windows, MacOS, iOS en Android stellen we meestal uit. Het kan even duren voordat alles is geïnstalleerd. Aan het einde van de maand is het een praktisch moment om deze updates te installeren.

Download de .pdf takenlijst

Jaarlijks onderhoud

(   ) E-mails archiveren

Het nieuwe jaar lekker opgeruimd beginnen door je e-mails van het vorige jaar te archiveren. Gebruik je Exchange online via Microsoft 365 dan kan dit automatisch met de archiveren functie.

(  ) E-mail, agenda en contacten exporteren

Ook al heb je een back-up systeem van je e-mail en bestanden is het raadzaam om jaarlijks je gehele mailbox te exporteren naar een .pst bestanden (bij Apple) en deze apart ergens anders op te slaan. Zie het maar als een failsafe back-up

(  ) een kopie van je bestanden exporteren

Hetzelfde geldt voor je bestanden ook al heb je een back-up systeem maak van al je bestanden bijv. een zip bestand (archief met al jouw bestanden van het afgelopen jaar) en verplaats deze naar een andere locatie.

(  ) Boekhouding exporteren

Zelf gebruik ik informer online en alles wat ik erin bewaar wordt automatisch geëxporteerd naar Dropbox. Jaarlijks verzamel ik het boekjaar en maak een export naar een andere locatie. Het kan zijn dat dit met jouw pakket ook mogelijk is of je moet het handmatig doen in beide gevallen is het einde van het jaar een mooi moment om dit even te realiseren.

(  ) Wachtwoorden aanpassen

Het is raadzaam om jaarlijks je wachtwoorden aan te passen of gebruik een wachtwoord manager. BIjv. Kaspersky wachtwoord manager, wachtwoord beheer in Microsoft Edge of in Safari met de Apple sleutelhanger

(  ) 2 staps verificatie back-up controleren

Als je gebruik maakt van de Microsoft authenticator dan wordt er automatisch een back-up gemaakt van jouw codes in jouw Microsoft-account of via iCloud. Als je jouw smartphone kwijtraakt dan kan je met deze back-up jouw codes herstellen.

Bij sommige providers krijg je speciale herstel codes dit is ook een mooi moment of even na te gaan of je alle herstel codes hebt.

(  ) jaarlijks adviesgesprek

Elke jaar is het handig om met je ICT-partner om tafel te zitten om even te bespreken of er nog verbeterpunten zijn voor het komende jaar. Dit is een mooi moment om na te gaan of alles nog steeds verloop zoals je hebt voorgesteld en dat je gevoel hierbij goed is.

Dit is goed voor je eigen Chi (jouw adem, flow) en de manier hoe je techniek wilt blijven gebruiken.

Download de .pdf takenlijst

ESET protect banner
Vorig bericht
Jouw bedrijf #cyberfit met deze handige checklist
Volgend bericht
10-jarig jubileum deel 1

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

3 maanden gratis toegang.

Online trainingen

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers – Academy met Guardey.

Leuke video’s (15 min.)
Praktische tips.
#cyberfit.
Vergoot jouw kennis,
Eenvoudig toepasbaar.
Cyberweerbaarheid.
Carlo Konijn, ict adviseur Chi Computers

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Acronis cyberfit