Werken met digitale techniek is zoeken naar de juiste balans.

Werken met digitale techniek is zoeken naar de juiste balans.

Op netflix is er een documentaire genaamd de movies that made us, een van de afleveringen gaat over jurassic park. In deze aflevering zie je hoe deze magische film tot stand is gekomen met alle hoogstandjes van de tijd.

Ik kon er volop van genieten, in jurassic park zoals de meeste mensen weten wordt er gebruik gemaakt van praktische effecten en CGI (computer effecten). Deze combinatie van effecten maakte de film zelfs tot vandaag realistisch overkomen.

Kortom een prachtig staaltje entertainment die we nog lang zullen herinneren. Echter het maken van de film zoals je in de documentaire kan zien ging niet bepaalt makkelijk.

Oorspronkelijk zou er na genoeg geen CGI in voor komen, alles zou gedaan worden met robots en stop motion technieken. Echter als je stop motion weleens hebt gezien, kijk je heel snel door de illusie heen aangezien het er nep uit ziet. (jason and the argonauts is een mooi voorbeeld hiervan), desondanks die film op zich zelf prachtig was om te zien.

Groepje rebelse nerds dit vooruitgang boeken.

Nerds zijn de rebellen van het computer tijdperk.

Tijdens het maken van de film jurrasic park, waren er een paar rebellen bij ILM (Industrial Light & Magic studio). Steve (spaz) williams had zich voorgenomen om met CGI een T-Rex te maken. Desondanks zijn baas had gezegd dit wordt je ondergang, aangezien ze het idee hadden afgewezen.

Toch volhartig geloven in zijn eigen kunsten heeft hij het toch gedaan en tijdens een motion blur test voor andere steven spieberg kregen ze ja wel een lopende CGI T-Rex te zien en ze vonden het geweldig.

Waarop Steven Spielberg zei dit is de toekomst. De rest is ondertussen geschiedenis, er kwam een prachtige mix tussen praktische effecten waaronder een hele grote robot T-Rex en verschillende CGI effecten die de gehele film magisch maakten,

In het laatste gedeelte van de documentatie en het voltooien van de film was er een klein probleem. Steven spielberg was al begonnen met het maken van de film schilders list in europa. Terwijl het special effects team bezig was om de CGI effecten in de film te plaatsen.

steven spielberg aan het video vergaderen voor jurassic park.

Videovergaderingen met een sateliet verbinding. (Nee geen starlink van Elon Musk.)

Uiteraard hadden ze zijn feedback nodig en in de avond uren hadden ze een videovergadering via een satelliet. Koste wat in die tijd, zouden we nu normaal vinden met oplossingen zoals Microsoft Teams of Zoom.

Tijdens deze video vergadering konden ze met elkaar vergaderen en de CGI beelden laten zien die in de film te zien zouden zijn. Wederom de begin versie van je scherm delen als je weer kijkt naar Microsoft Teams en Zoom vergaderingen.

Wat ik magisch vind is de combinatie van digitale techniek en vaste praktische techniek. Veel wat we tegenwoordig doen gaat digitaal en heeft absoluut zijn voordelen en praktisch mogelijkheden.

Echter net zoals met jurassic park de combinatie van beide creëert iets magisch, het heeft iets vasts in de realiteit waardoor het blijft bestaan.

Op deze manier kijk ik naar techniek en hoe we ermee omgaan, gebeurtenissen zoals covid al hoop ik dat het niet nog een keer gebeurt, kan natuurlijk wel weer gebeuren.

Het is belangrijk dat digitale tools zoals Microsoft Teams of Zoom zijn die ons in staat stellen om flexibel te werken. Net zoals thuiswerken veel positieve effecten heeft, als de meeste bedrijven hun medewerkers een aantal dagen thuis laat werken rijden er minder auto’s op de weg.

Het geeft je de gelegenheid om er te zijn voor je kinderen op deze dagen, waar je normaal de hele dag op kantoor was. Het is die praktische combinatie en het positieve te nemen van het een en het ander en dit te combineren in een praktisch oplossing.

Types zoals Steve (spaz) williams vind ik cool, gewoon eigenwijs en proberen te innoveren. Deze ontwikkeling zorgde er ook voor dat stop motion technieken minder populair werden in de film industrie.

Een van de specialisten zijn in de documentaire ik heb het gevoel dat ik uitgestorven ben omdat mijn werk, mijn expertise niet meer nodig is.

Gelukkig waren stop motion technieken en de gedachten erachter om te weten hoe een T-Rex en andere dino’s lopen nodig om de CGI realistisch te maken. Ook hier gaat het weer om combineer beide technieken om resultaten te boeken. Ik zie het als je kan alles digitaal maken en in z’n geheel alleen maar digitaal leren te lezen en schrijven.

Echter het leren om met een potlood of pen te schrijven heeft iets magisch en unieks. Ik loop zelf met A4 notitieblokken rond om daar heerlijk op te schrijven. Mijn ideeen uit mijn hoofd en op papier, bovendien kan ik dan heerlijk krassen als het nodig is.

Die voldoening ga ik niet krijgen door enkel digitaal in een word document te typen of een vinkje op de digitale to-do list. Het zien van deze documentaire geeft inzicht in ons verleden, heden en toekomst.

Carlo, Chi Computers met een tablet en a4 notitieblok

Het beste van 2 werelden.

Hoe ga jij jezelf verder ontwikkelen met techniek en wat ga jij gebruiken voor je bedrijf? Teveel digitale techniek is niet altijd even handig, voor elke handeling is er wel een tooltje. Maar je verliest op een gegeven moment het overzicht er staan zoveel apps op je computer, notebook, tablet of smartphone. Niet alle apps heb je nodig of je hebt ze misschien een keertje gebruikt.

Hetzelfde geldt als je graag ouderwets wilt blijven: alles printen, alles in multo mappen (daar gaan weer wat bomen.) Of heb je het weleens gezien zo’n archief kost bij een specialist. Trekken ze die la open met al die mappen en daar zit jouw klanten dossier ook tussen. Dan denk ik weleens als hier brand is, weten we het dan nog allemaal. (Ook een reden om eens naar je digitale back-ups te kijken, inkoppertje.)

Het moraal van het verhaal beide hebben een praktisch functie en de truc voor je bedrijf is praktische en digitale tools te combineren. En wie weet wellicht is dat de formule voor succes, net zoals het was om jurassic park succesvol op het witte doek te krijgen.

Vorig bericht
Phishing berichten worden steeds beter.
Volgend bericht
Aanbevolen back-up strategie voor zelfstandigen en bedrijven.

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.