Wat is ransomware ?

Ransomware is malware die jouw systeem versleuteld waardoor je geen toegang meer hebt tot jouw computer, notebook of tablet. Daarna wordt er door een cybercrimineel geld gevraagd. Het is een akelige manier van gijzeling om ervoor te zorgen dat je gaat betalen.

In 2017 ging er vorm van rasomware (wannacry) over de hele wereld die no time meer dan 230.000 systemen had geïnfecteerd. Deze ransomware kan zich heel makkelijk verspreinden in jouw netwerk en we verwachten dat dit soort malware zich ook sneller verspreid in gedeelde cloud links en bestanden.

Hoe kun je dit voorkomen ?

Helemaal voorkomen is eigenlijk stoppen met je computer en notebook. Je kan je er enkel op voorbereiden en jezelf en jouw medewerkers bewust te maken.

 1. Klik niet zomaar op links in een e-mail

  97% van phising e-mails zijn ransomware, als je een e-mail ontvangt van een onbekende ontvanger klik dan niet zomaar op de links.

  Om jezelf te beschermen kan je gebruik maken van Microsoft defender voor office 365 of Kaspersky endpoint security. Dan wordt de link in een aparte omgeving gecontroleerd, de ransomware wordt gelijk geblokkeerd zonder dat jij er last van hebt. Iemand kan natuurlijk per ongeluk op de verkeerde link klikken en deze tools helpen je problemen te voorkomen.

 2. Download apps van de website van de fabrikant of uit de appstore.

  Als je zou zoeken naar Adober Reader (voor pdf bestanden) dan zie je meerdere webistes verschijnen waar je deze kan downloaden. Download enkel van de website van de fabrikant, andere download websites kunnen ransomware bevatten. Hetzelfde geldt voor apps uit de app store, download geen losse apk bestanden om apps te installeren die niet in de app store staan.

 3. Installeer updates

  Het besturingssyteem, losse apps ze krijgen allemaal updates. De meeste updates zijn er om de veiligheid van jouw systeem te waarborgen.

 4. Zorg voor een goede back-up

  Ik heb er laatst een blog over geschreven hoe je meerdere back-ups kan maken van Microsoft 365. Zorg er voor jezelf voor dat je meerdere back-ups hebt, mocht het wel fout gaan dat je zo snel mogelijk bestanden kan terug zetten.

 5. Back-up en beveiliging

  Back-ups en beveiliging gaan hand in hand, beide horen optimaal te werken om problemen te voorkomen in checklist voor Microsoft 365 staan een aantal handige tips om je back-ups en beveiliging te optimaliseren.

Download gratis mijn checklist voor Microsoft 365

Vorig bericht
3-2-1 back-up voor Microsoft 365 voor Bedrijven (office 365)
Volgend bericht
10-jarig jubileum deel 1

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.