Wat is het verschil tussen een mini desktop en een normale desktop?

Mini desktops zijn razend populair de laatste tijd, zon klein kastje met zoveel vermogen. Het neemt praktisch geen ruimte in beslag of kan in sommige gevallen gemonteerd worden aan je monitor. Maar zijn ze inderdaad ook echt zo snel ?

Een mini desktop, bijvoorbeeld de Intel NUC is eigenlijk een laptop computer. Er zit een klein moederbord in het systeem en alles is op het moederbord geïntegreerd. De snelheid van een mini desktop is hetzelfde als een laptop.

Je hebt met een mini desktop alleen het bijkomende voordeel dat je zelf kan bepalen wat voor soort intern geheugen je wilt gebruiken en welk type SSD. Hierdoor kan je de snelheid van het systeem aanzienlijk vergroten.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je Mini desktop gelijk uit te rusten met 16GB werkgeheugen en een hele snelle SSD. Je zal met normaal thuis en / of kantoor gebruik het verschil niet merken in tegenstelling tot je grote desktop computer.

Verschil met een normale desktop

Een mini desktop is altijd langzamer in verhouding tot een normale desktop, echter zal je het voornaamste verschil alleen merken met multitasking, foto video bewerkingen of games. Mini desktops zijn bedoeld voor thuis en/of kantoor gebruik en met de juiste specs krijg je een aardig snelle computer zonder dat je een deel van je bureau inlevert voor die grote desktop kast.

Hieronder een kort overzicht van de mogelijkheden.

Geschikt voorIntel NUC mini desktopNormale desktop computer
Internet en e-mailIntel NUC Pentium, 8GB werkgeheugen, SSD (550 MB/s schrijfsnelheid.)Intel Pentium, 8GB werkgeheugen, SSD (550 MB/s schrijfsnelheid.)
Office-documentenIntel NUC i3, 8GB werkgeheugen, SSD (550 MB/s schrijfsnelheid.)Intel Pentium, 8GB werkgeheugen, SSD (550 MB/s schrijfsnelheid.)
Multitasken, grotere bestandenIntel NUC i5, 16GB werkgeheugen, SSD (1100 MB/s schrijfsnelheid.)Intel i3, 8GB werkgeheugen, SSD (1100 MB/s schrijfsnelheid.)
Foto, video bewerkingIntel NUC i7, 16GB werkgeheugen, SSD (2500 MB/s schrijfsnelheid.)Intel i3, 8GB werkgeheugen, SSD (1100 MB/s schrijfsnelheid.)
Video montage, gamingIntel i5, 16GB werkgeheugen, SSD (1100 MB/s schrijfsnelheid.)
4k montage, high end gamingIntel i7, 32GB werkgeheugen, SSD (1100 MB/s schrijfsnelheid.)

Een normale desktop is sneller met lagere specificaties, je hebt dan wel weer een grote kast naast je bureau staan. Als je kiest voor een mini desktop dan is het raadzaam om er een te kopen met hoge specs zodat je de komende tijd in een keer klaar bent.

Upgrade mogelijkheden

Met een mini desktop kan je alleen het werkgeheugen en de ssd upgraden, terwijl je met een desktop vrijwel elk onderdeel kan vervangen en upgraden. Desktops hebben het voordeel als je later er iets meer mee wilt doen dan kan je jouw systeem eenvoudig upgraden. Deze kans is kleiner met een mini desktop computer.

Ben je op zoek naar een nieuwe computer ?

In mijn webshop heb ik verschillende op maat gemaakte systemen, of plan een afspraak voor een adviesgesprek en dan kijken we samen wat voor jouw het beste is.

close

Blijf op de hoogte

Ontvang 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

Advertentie van onze partner inktweb:

Gratis E-books
Download gratis onze e-books

G-Data internet security
Veilig online op al jouw apparaten

Goose VPN
Veilig online surfen met Goose VPN

Ziggo Zakelijk internet
Snel internet voor ondernemerscarlo konijn

Extra hulp nodig?

Hebt je een vraag naar aanleiding van dit artikel ? Laat hieronder een reactie achter of stuur een whatsapp bericht

Blijf op de hoogte

Ontvang 2x per maand handige tips en persoonlijk advies.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. (Mailpoet) Lees onze privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu