Wat bepaalt de snelheid van een laptop?

Voor de snelheid van een laptop is de processor, intern werkgeheugen en de SSD het belangrijkst. Als je gaat foto, video bewerken met je laptop dan is het ook belangrijk om een goede videokaart te hebben.

De processor

De processor is het hart van je computer, ziet het maar als een verkeertoren. Alles dat je doet met je laptop elke muis klik, berekening gaat via deze verkeerstoren. De snelheid van een processor wordt weergegeven in Ghz, dit geeft aan hoeveel berekeningen de processor kan bereken per seconde.

Voorheen was het vrij simpel om de verschillen te herkennen, je had bijvoorbeeld een Pentium 3 800mhz en een Pentium 4 3,0 ghz. De pentium 4 is uiteraard sneller dan de Pentium 3. Tegenwoordig heb je processoren met meerdere processor cores op een chip. De snelheid van deze processoren is verschillend en dat maakt het soms wat complex

Voorbeeld: Intel core i3 met 2 cores van 2,0 Ghz en een Intel core i5 met 4 cores van 1,5 Ghz. Op het eerste gezicht lijkt de i5 kwa snelheid langzamer, echter is dit niet zo. De 4 cores verdelen het aantal berekeningen waardoor de processor meer kan bereken dan de Intel core i3.

Verschil met Intel en AMD

Beide bedrijven produceren uitstekende processoren in verschillende prijsklassen, maar er zijn toch wezenlijke verschillen. Over het algemeen kan je stellen dat AMD-processors iets goedkoper zijn dan Intel-processors en overklokt kunnen worden waardoor ze sneller kunnen werken dan in eerste instantie is aangegeven. Hier staat tegenover dat Intel-processors vaak sneller zijn dan de AMD-equivalent.

AMD wordt meer gebruikt voor gamers of voor degene die willen gaan over klokken en tweaken, Intel is over het algemeen meer mainstream en het meest bekend.

Geschikt voorIntelAMD
Internet en e-mailIntel CeleronAMD A6
Office-documentenIntel PentiumAMD A6
Multitasken, grotere bestandenIntel Core i3AMD A10, AMD Ryzen 3
Fotobewerking, casual gamen, actief gebruikIntel Core i5AMD Ryzen 5
Videomontage, gamingIntel Core i7AMD Ryzen 7
Videomontage, High end gamingIntel Core i9AMD Ryzen Threadripper

Werkgeheugen, RAM

Het interne werkgeheugen wordt door de processor gebruikt om tijdelijk processen in op te slaan. Handelingen die vaker verricht worden hierin opgeslagen, zodat de processor niet iedere keer hetzelfde proces opnieuw moet in laden. Hoe meer intern werkgeheugen je hebt hoe makkelijker programma’s worden geladen.

Geschikt voorWerkgeheugen
Internet en e-mail4GB Werkgeheugen
Office-documenten8GB Werkgeheugen
Multitasken, grotere bestanden8GB Werkgeheugen
Fotobewerking, casual gamen, actief gebruik16GB Werkgeheugen
Videomontage, gaming16GB Werkgeheugen
Videomontage, High end gaming32GB Werkgeheugen

SSD-opslagruimte

De meeste laptops worden tegenwoordig uitgerust met een SSD (Solid State Drive), Een SSD is meestal al 5 keer sneller dan een HDD. Bij de meeste laptops specificaties zie je helaas niet de snelheid van de SSD. Er staat bijv. 2.5 SSD of pcie SSD en dit maakt het een beetje lastig.

Een 2.5 SSD heeft meestal een lees/ schrijfsnelheid tot 500 MB/s, Terwijl een pcie SSD een lees/ Schrijfsnelheid kan hebben tot 3000 MB/s. PCIe SSD zitten meestal in duurdere laptops.

Opslagruimte

De hoeveelheid opslagruimte heeft niet zoveel invloed op de snelheid van je laptop echter is het wel belangrijk dat je min. 10 a 20gb vrije ruimte hebt op je laptop voor Windows 10. Als je schijf vol raakt wordt je systeem wel langzamer.

Geschikt voorOpslagruimte
Dagelijks gebruik, zoals mailen, tekstbestanden en spreadsheets maken:128GB a 256GB
Multitasken, grotere bestanden zoals PowerPointpresentaties:256GB
Fotobewerking, gaming, bewerken van hd-video’s:512GB
Bewerken van 4k-videos, grote fotobestanden, spelen van zware games1TB

Videokaart

De meeste laptops zijn uitgerust met een geïntegreerde videokaart een Intel HD chip of AMD-chip. Deze videokaarten zijn vrij simpel bedoelt voor de dagelijkse taken, of het streamen van video’s naar je televisie.

Als je gaat foto, video bewerken of gamen dan heb je een aparte videokaart nodig. Bijv. een Nvidia GTX1600 serie of Nvidia GTX2000 serie deze videokaarten hebben een snel grafisch vermogen en hun eigen videogeheugen voor deze bewerkingen.

Houw er rekening mee dat videokaarten in laptops langzamer zijn, dan videokaarten in normale desktopcomputers. Als je bijvoorbeeld actief wilt video bewerken of gamen dan betaal je meestal een stuk meer voor een laptop met een goede videokaart in tegenstelling tot een desktopcomputer.

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop

In mijn webshop heb ik verschillende laptops, of maak een afspraak voor een adviesgesprek dan help ik je met uitkiezen van de juiste laptop.

close

Blijf op de hoogte

Ontvang 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

Advertentie van onze partner inktweb:

Gratis E-books
Download gratis onze e-books

G-Data internet security
Veilig online op al jouw apparaten

Goose VPN
Veilig online surfen met Goose VPN

Ziggo Zakelijk internet
Snel internet voor ondernemerscarlo konijn

Extra hulp nodig?

Hebt je een vraag naar aanleiding van dit artikel ? Laat hieronder een reactie achter of stuur een whatsapp bericht

Blijf op de hoogte

Ontvang 2x per maand handige tips en persoonlijk advies.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. (Mailpoet) Lees onze privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu