Waarom het inrichten van werkplek beveiliging voor elk bedrijf anders is.

Waarom het inrichten van werkplek beveiliging voor elk bedrijf anders is.

Het is belangrijk dat elk bedrijf een goede beveiliging heeft om de informatie en systemen te beschermen. Maar op dezelfde manier zijn bedrijven verschillend en hebben daarom verschillende behoeften als het gaat om het ontwerpen en instellen van beveiliging.

Acronis cyberfit

Een ding dat alle bedrijven gemeen hebben, is dat ze vereisten hebben als het gaat om de minimale beveiligingsstandaard waaraan ze moeten voldoen. Maar naast deze basisvereisten kunnen bedrijven hun beveiligingsniveau verhogen om ervoor te zorgen dat hun systemen en informatie beter worden beschermd. Deze vereisten kunnen variëren afhankelijk van de bedrijfsgrootte, het type bedrijf, de aard van de informatie en de gebruikte systemen.

Maak voor jezelf een overzicht.

Om een goede beveiligingsoplossing te ontwerpen, moet u eerst begrijpen wat het doel is van het bedrijf en hoe het bedrijf gaat werken. Afhankelijk van de eisen van het bedrijf kan een beveiligingsoplossing al of niet voldoen aan de behoeften van het bedrijf. Er zijn verschillende technische oplossingen, zoals firewalls, encryptie, toegangscontrole, etc., die kunnen worden gebruikt om de systemen en informatie van een bedrijf te beveiligen. Maar wat omvatten deze oplossingen precies? En hoe kunnen bedrijven er zeker van zijn dat deze oplossingen voldoen aan de beveiligingsvereisten?

Als het gaat om het ontwerpen en instellen van beveiliging, is er geen één-formule-oplossing voor elk bedrijf. Het is belangrijk dat elk bedrijf zijn eigen beveiligingsstrategie ontwikkelt die afgestemd is op de specifieke behoeften van het bedrijf. Alleen op deze manier kan een bedrijf ervoor zorgen dat hun informatie en systemen optimaal worden beschermd.

In de basis zijn er aantal zaken die voor elk bedrijf universeel zijn.

  1. Gebruik een endpoint security pakket om alle apparaten te beschermen (Zakelijk antivirus pakket)
  2. Zorg voor voldoende e-mail, cloud beveiliging om spam. phising, te voorkomen. (bijv. ESET cloud security voor Microsoft 365)
  3. Versleutel alle apparaten, als jouw apparaat wordt gestolen kan iemand anders makkelijk toegang krijgen tot alle zakelijke bestanden. Gebruik hiervoor Bitlocker (Windows) Filevault (MacOS) of bijv. ESET Full disk encryption.
  4. Zorg voor actuele back-ups, een automatisch back-up via een cloud back-up (Dit is niet de cloud opslag waar je in werkt zoals OneDrive, Dropbox of iCloud. Maar een aparte cloud back-up.) of gebruik een Synology NAS.
  5. Gebruik sterke wachtwoorden en 2 staps verificatie. ( Het komt te vaak voor dat gebruikers makkelijke wachtwoorden gebruiken, omdat het simpelweg makkelijker te onthouden is. Helaas onstaan hierdoor te makkelijk problemen.) Gebruik bijv. een Wachtwoord Manager met Microsoft Edge en Microsoft 365 voor Bedrijven. Gebruik zoveel mogelijk 2 staps verificatie met een SMS code en de Microsoft Authenticatie app.

De basis beveiliging verder versterken.

Hier wordt het veel meer een op maat oplossing, afhankelijk van de grootte van je bedrijf of de verschillende apps of portalen waarop je inlogt. Elke plek waar je aanmeldt wilt je graag afschermen zodat onbevoegden er niet zomaar bij kunnen.

Denk hierbij ook aan belangrijke software, app updates of een beveiligings beleid voor alle apparaten. Medewerkers moeten bijvoorbeeld wekelijks updates installeren of bepaalde pincodes gebruiken op mobiele apparaten om de veiligheid van je bedrijf te waarborgen.

Automatiseren of handmatig bijhouden.

Veel zelfstandigen en kleine bedrijven houden dit soort zaken handmatig bij, elke week wordt er tijd besteed om deze zaken te controleren. Dit kost echter veel tijd en op een gegeven moment is de kans groot dat je bepaalde taken vergeet of simpelweg geen zin.

Gelukkig kan je dit soort taken automatiseren en als er apparaten niet voldoen het beveiligings beleid, dan krijg je automatisch een melding (we noemen dit non compliant) of het apparaat wordt geblokt en krijgt geen toegang tot de bedrijfsgegevens.

Dit kan met Microsoft 365 voor bedrijven premium, hierin kan ik voor jouw bedrijf een compliant beleid opstellen en alle apparaten worden dagelijks gecontroleerd op update en of alle medewerkers geen beveiligings instellingen aanpassen.

Anywhere office ebook

Gratis E-book, overal eenvoudig werken met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Ontvang het gratis ebook en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

ESET protect banner
Vorig bericht
Microsoft 365 voor bedrijven zorgvuldig inrichten

Wellicht ook interessant:

Werkplek beveiliging voor bedrijven.
Anywhere office ebook

Gratis E-book, overal eenvoudig werken met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Ontvang het gratis ebook en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

Carlo Konijn ICT advies en ondersteuning

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Acronis cyberfit
Menu