Hoe beveilig ik mijn computers en notebooks (zakelijk)

Hoe beveilig ik mijn computers en notebooks (zakelijk)

Binnenkort komen er nieuwe cybersecurity wetten van kracht (NIS 2). Het blijkt uit onderzoek dat de meeste bedrijven nog niet alle apparaten correct beveiligen en deze wet gaat ervoor zorgen dat er meer verplichtingen komen om dit up-to-date te houden.

eset protectHieronder een aantal handige tips om jouw systemen te beveiligen.

 1. Download en gebruik voornamelijk apps uit de Microsoft store of Apple store.
  Het downloaden van losse apps of apks zijn meestal geïnfecteerd met Malware. Een andere vorm zie je vaak met phising e-mail waarin gevraagd wordt om een app te installeren. (denk aan PostNL of DHL met het onderwerp er is iets meet jouw pakket.)

  Bij het downloaden en gebruiken van 3e partij apps zoals Adobe Reader, Whatsapp en bijvoorbeeld WinRAR. Downloadt deze altijd via de officiële website van de Fabrikant.

 2. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van Windows en MacOS installeert.
  OS-updates zijn er om beveiligings lekken te dichten, als je deze OS-updates niet installeert dan is er een achterdeur op je systeem zodat iemand anders toegang krijgt tot jouw gegevens.
 3. Let op met de aanschaf van een computer of notebook.
  Een fabrikant biedt OS-updates (Windows en Apple) tot een bepaald moment van 1 jaar tot enkele jaren. Windows 11 heeft bijv. bepaalde vereisten waardoor alleen recente systemen updates zullen ontvangen.
 4. Gebruik een antivirus pakket.
  Gebruik een betaald antivirus pakket op jouw computers en notebooks (Windows en MacOS) Gratis pakketten bieden beperkte beveiliging, gebruik een goed getest betaald pakket.

  Met de NIS 2 wetgeving is een zakelijk endpoint beveiligings pakket verplicht geworden. Je kan hiervoor bijvoorbeeld ESET endpoint security gebruiken.

 5. Gebruik een VPN Pakket voor extra veiligheid.
  Het is makkelijk om gebruik te maken van gratis wifi punten en hotspots. Echter zijn dit meestal plekken voor cybercriminelen om via deze weg in te breken. Met een VPN versleutel je jouw verbinding. Dit kan bijv. met Goose VPN (zakelijk, Nederlands bedrijf.)
 6. Maak een back-up van jouw computers en notebooks.
  Als er wel iets gebeurt dan is het wel fijn om een back-up te hebben. De meeste ondernemers en bedrijven werken met Microsoft 365 voor Bedrijven. Hiervoor kan je gebruik maken van een Cloud Back-up, Bijvoorbeeld via Acronis en Dropsuite.
 7. Gebruik HDD, SSD Versleuteling.
  Om jouw data te beschermen is het van belang om jouw systemen te versleutelen. Dit kan via Windows met Bitlocker en via MacOS met Filevault. Wil je meerdere systemen tegelijk versleutelen en beheren dan is ESET SSD/HDD versleuteling een passende oplossing.
 8. Gebruik een toegangscode, vingerprint of een sterk wachtwoord.
  Via Windows kan jouw systeem beveiligen met Windows Hello, via Apple gaat het via het icloud account.

 

ESET protect banner
Vorig bericht
Hoe beveilig ik mijn smartphone (Zakelijk)
Volgend bericht
11-jarig jubileum: een verhaaltje over Chi Computers

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

3 maanden gratis toegang.

Online trainingen

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers – Academy met Guardey.

Leuke video’s (15 min.)
Praktische tips.
#cyberfit.
Vergoot jouw kennis,
Eenvoudig toepasbaar.
Cyberweerbaarheid.
Carlo Konijn, ict adviseur Chi Computers

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Acronis cyberfit