Zo kies je een sterk en veilig wachtwoord

Wachtwoorden, wachtwoorden en nog een wachtwoorden, ondertussen hebben we voor zoveel zaken een wachtwoord nodig om in te loggen in een portaal, voor social media of voor bankzaken. Het onthouden van deze wachtwoorden wordt hierdoor steeds vervelender, en vele van ons gaan hierdoor simpele of makkelijke wachtwoorden verzinnen en gebruiken zodat we er niet meer zoveel bij hoeven na te denken.

Een sterk wachtwoord is heel belangrijk

Helaas als een virus, malware of cybercrimineel het voor elkaar krijgt om je wachtwoord te ontrafelen liggen je gegevens op straat. In vervelende situatie krijgen deze criminelen wellicht toegang tot je betalingsverkeer. Ik hoor het je nu al zeggen: maar ik ben niet zo belangrijk, dat gebeurt mij niet. En dit is het hem juist dit soort hacks zijn niet doelgericht. (meestal niet) Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een zoekbot met een wachtwoorden script die verschillende website af gaat en een hele lijst met wachtwoorden gaat uitproberen. Als jouw wachtwoord hier net bij zit, dan zijn ze binnen, nog niet te spreken over de vervelende Facebook virussen.

Een andere methode gaat via spam e-mail waarin een link zit verstopt als je er eenmaal op kikt wordt er een programma gedraaid die de wachtwoorden ophaalt uit je systeem, tablet of smartphone en zijn weer binnen. Het is daarom zo belangerijk om wachtwoorden uit te kiezen die voor jouw makkelijk te onthouden zijn en voor andere nagenoeg niet te raden.

Voordat je ga laten zien hoe je sterke wachtwoorden kan maken is het ongetwijfeld hilarisch en interessant om even te zien wat de top 25 slechtste wachtwoorden zijn, die helaas tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt worden. Het doet mij altijd denken aan de scene uit spaceballs.

 1. 123456 ( ja echt het wordt nog steeds gebruikt)
 2. password
 3. 12345
 4. 12345678
 5. football
 6. qwerty (de bovenste reeks op je keyboard, kom op serieus)
 7. 1234567890
 8. 1234567
 9. princess
 10. 1234
 11. login
 12. welcome
 13. solo
 14. abc123
 15. admin
 16. 121212
 17. flower
 18. passw0rd
 19. dragon
 20. Sunshine
 21. master
 22. hottie
 23. loveme
 24. zaq1zaq1 (links op je toetsenbord trap omhoog)
 25. password1

Kies een sterk wachtwoord

 1. Kies een wachtwoord van minimaal acht tekens, korter dan 8 tekens wordt te makkelijk gekraakt door een automatisch script.
 2. Gebruik verschillende tekens met cijfers, speciale tekens zoals @ # $
 3. Wees creatief en gebruik hoofdletter op een andere plek, niet zoals we gewend zijn aan het begin.
 4. Vervang wachtwoorden met enige regelmaat, het is raadzaam om na 6 a 12 maanden je wachtwoord te wijzigen.
 5. Maak gebruik van multi authenticatie, we zien het steeds meer als je aanmeldt dat je ter bevestiging een sms toegestuurd krijgt om je identiteit te verifiëren. Steeds meer bedrijven bieden deze mogelijkheid, het is raadzaam deze in te stellen.
 6. Het juiste antivirus pakket, veel verkijken zich hierop maar het antivirus pakket is je eerste bescherming tegen dit soort gevaren. Een antivirus pakket zoals Microsoft intune (zakelijk gebruik) en G-Data antivirus (thuisgebruik) controleren constant je e-mail en de pagina die je bezoekt op internet op dit soort scripts te detecteren en tegen te houden.

Voor zakelijke gebruikers hebben we Microsoft intune gecombineerd in on alles in 1 pakket, voor thuisgebruikers raden we G-Data antivirus aan als antivirus pakket.

Vorig bericht
Nog 3 maanden voor de gratis upgrade naar Windows 10
Volgend bericht
Stappenplan e-mail instellen in outlook 2016

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.