Waarom heb je als bedrijf een endpoint security pakket nodig?

Waarom heb je als bedrijf een endpoint security pakket nodig?

Zelfstandigen en kleine bedrijven zijn geneigd om een consumenten antivirus pakket te kopen omdat dit een stuk goedkoper is dan een zakelijk pakket. Echter is dit niet toegestaan en er kunnen meer problemen onstaan dan worden opgelost.

Wat is endpoint security?

Endpoint ook wel eindpunt verwijzen we naar alle apparaten en punten die verbinding maken met jouw bedrijf. Of gewoon heel simpel je hebt een aantal computers, laptops, tablets en smartphones. Je maakt gebruik van Microsoft 365 voor Bedrijven voor jouw bedrijfse-mail, cloud opslag en Microsoft Teams.

De genoemde eindpunten zijn alle apparaten en in dit geval Microsoft 365 voor Bedrijven. Deze apparaten en de Microsoft 365 voor Bedrijven omgeving willen we graag zo goed mogelijk beveiligen. Dit is enkel mogelijk met een zakelijk antivirus pakket, dit noemen we endpoint securtiy.

Wat als je toch een consumenten antivirus gebruikt?

Met een consumenten pakket kan je jouw Microsoft 365 voor Bedrijven omgeving niet beveiligen. Hierdoor is het risico rondom phising, malware of ransomware die de Microsoft 365 voor Bedrijven omgeving beschadigd (dataverlies, hacks) te hoog.

De kans op een datalek, verlies van gegevens of simpelweg dat je niet meer kan werken wordt te groot.

Stel je eens voor dat je voor een mooie nieuwe opdracht aan de slag gaat, je start alles op en alles staat vast. Het kost weken om alles op te lossen en uiteindelijk krijg je te horen, dat het consumenten pakket het probleem was.

Daar komt bij dat de wettelijke boetes erg hoog zijn. Als tijdens een controle blijkt dat je een consumenten pakket hebt gebruikt is de kans groot dat de boetes hoger zijn.

Wat doet een endpoint securtiy pakket nog meer voor je bedrijf?

Naast de zakelijke antivirus beveiliging, biedt een endpoint security pakket versleuteling voor computers, notebooks. Anti diefstal mogelijkheden voor mobiele apparaten, kwetsbaarheden controle en patch management.

Om bedrijfsgegevens op computers, notebooks te waarborgen in het geval ze worden gestolen of kwijt raken maken we gebruik van versleuteling. Dit gaat via Bitlocker (Windows) en Filevault (MacOS), mocht iemand de ssd uit de computer of laptop halen dan zijn de gegevens niet toegankelijk.

Met een endpoint security pakket beheer je deze instellingen centraal in een online portaal. Het zorgt ervoor dat elke gebruiker verplicht deze versleuteling gebruikt. Om te voorkomen dat iemand het niet vergeet of simpelweg geen zin heeft om het te gebruiken.

Wederom stel je voor dat een apparaat wordt gestolen en je komt er achter dat de aardige eindgebruiker de versleuteling niet heeft aangezet. Met een endpoint security pakket wordt dit geforceerd zodat je niet later jezelf tegen je hoofd slaat had ik maar.

Dit is wederom handig voor zelfstandigen, als je niet zoveel verstand hebt van alle technische details kan je samen met jouw it-partner het endpoint security pakket zodanig inrichten dat deze instellingen altijd actief zijn.

Zo kan jij met een gerust hart werken in de wetenschap dat het is geregeld.

Bescherming van mobiele apparaten.

Dat mobieltje daar kan je heel veel mee met al die leuke apps, het is ook een bron van ellende want elke medewerker stelt z’n/haar e-mail erop in of heeft toegang tot bedrijfsgegevens.

Uiteraard hebben deze mobiele apparaten allemaal een zakelijke antivirus nodig. Echter wat wordt vergeten is bijv. een pincode, fingerafdruk of face id in te stellen of bijv. een goede anti diefstal bescherming als het apparaat wordt gestolen.

De antivirus zou ondertussen een no brainer moeten zijn, met alles wat je hebt gelezen snap je dat het nodig is voor al die leuke mobieltjes. Maar hoe zit het met de pincode op al die mobiele apparaten, als ik jouw mobiel zou hebben dan is die fingerprint id en face id makkelijk te omzeilen.

Elke smartphone schakelt naar de pincode functie als de fingerprint id of face id niet kan worden gebruikt. Maar heb je een sterke pincode ingesteld, hebben alle medewerkers dit wel gedaan? Iedereen zegt wel ja maar meestal is het nee weet ik niet of ja ehh geen zin.

Telefoon kwijt of gestolen en ja hoor iemand anders kan overal bij. Dat willen we natuurlijk niet!

Met een endpoint security pakket wordt de zakelijke antivirus geïnstalleerd op de smartphone. Echter bepalen we ook een aantal beveiligings instellingen van het toestel. Bijv. hoe lang moet de pincode zijn. Standaard is het 4 tekens, deze wordt al aangepast naar min. 7 of 8 hierdoor kan iemand niet zomaar inbreken kost veel meer moeite om die lange pincode te achterhalen.

Wat als het toestel gestolen wordt of kwijt is.

De 2e stap is een remote wipe, kortom toestel kwijt en het toestel wordt gewist. Gewoon om ervoor te zorgen dat iemand anders niet bij de bedrijfsgegevens kan komen. Nu denk je waarschijnlijk dat klinkt leuk maar als het toestel geen internet heeft dan werkt het niet.

Dat klopt, vandaar dat deze 2 functies elkaar versterken. Die lange sterke pincode is heel belangrijk, met een endpoint security pakket wordt dit centraal geregeld zodat elke medewerker een sterke pincode gebruikt.

Elke dag de eindgebruikers controlleren of ze wel een sterke pincode hebben ingesteld is niet te doen. Met een endpoint security pakket los je dit probleem eenvoudig op.

Hetzelfde geldt voor zelfstandige het is te makkelijk om een simpele pincode in te stellen. Gewoon lekker makkelijk, echter wederom voor die basis cyber hygine binnen jouw bedrijf maak gebruik van endpoint security.

Forceer gewoon een goede beveiligings houding, het voorkomt veel onnodige problemen.

Kwetsbaarheden en patch management.

Ken je vast wel die leuke melding er zijn updates, maar laat ik ze maar zolang mogelijk uitstellen. De meeste software updates bevatten beveiligings updates, dit geldt voor Windows, MacOS, Android en iOS.

Deze kwetsbaarheden die ze oplossen zijn eigenlijk achterdeuren waar geen slot op zit. Helaas met de ontwikkeling van software ontstaan deze achterdeuren. Dit is niet met opzet, ze zijn er gewoon en de meeste worden helemaal niet ontdekt. Echter worden er tegelijkertijd regelmatig achterdeuren ontdekt, hiervoor wordt een software update gemaakt om het op te lossen.

Wel zo fijn omdat kwaadwillende deze achterdeuren gebruiken om in te breken in systemen. Het kan zelfs zo erg zijn dat ze door een achterdeur de antivirus beveiliging kunnen omzeilen om in te breken.

Hiervoor gebruiken in een endpoint security een kwetsbaarheden scan en patch management.

De kwetsbaarheden scan controleert dagelijks of elke week of er dit soort achterdeuren zijn op de apparaten die je gebruikt. Als deze er zijn wordt je hiervan op de hoogte gesteld zodat je kan controleren of er een update beschikbaar is of dat deze eraan komt.

De volgende stap met patch management bied hierin de oplossing als er een update is voor deze problemen worden ze automatisch geïnstalleerd op de betreffende computers of notebooks. Het is nagenoeg een automatisch proces, het is enkel belangrijk om wekelijks te controleren of alles wordt geïnstalleerd. (Deze controle is meestal inbegrepen bij service abonnementen van ICT-partners).

Kan je bij jezelf voorstellen dat je dit allemaal handmatig moet doen op alle apparaten die je gebruikt? Als zelfstandigen is het tot een zekere hoogte nog te doen, echter met een V.O.F, klein, midden groot bedrijf is dat niet meer te doen.

Wederom dit is de kracht van een zakelijk endpoint security pakket. Het is niet alleen beveiliging het is ontzorgen en cyber hygiëne voor jouw bedrijf.

Vorig bericht
Aanbevolen back-up strategie voor zelfstandigen en bedrijven.

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.