Antivirus beveiliging: Het verschil tussen werk en privé.

Antivirus beveiliging: Het verschil tussen werk en privé.

Ik krijg wel vaker de vraag van ondernemers waarom betaal ik dubbel voor antivirus beveiliging? Er is een thuis pakket waarvoor wordt betaal en een zakelijk pakket waarvoor betaalt. Maar wat is het verschil en is het nodig?

Het korte antwoord: Als ondernemer heb je apparaten die je strict genomen alleen zakelijk gebruikt en apparaten die je alleen voor privé zaken (thuisgebruik) gebruikt.

Tenzij je op dezelfde laptop bijv. werk en privé combineert. Afhankelijk van deze keuze heb je extra kosten.

Kaspersky thuisgebruikAntivirus beveiliging.

In deze digitale wereld heb je antivirus beveiliging nodig, dit is eigenlijk een no brainer. Een antivirus pakket is altijd een betaalt pakket van een bekroonde antivirus leverancier. (zie bijv. av-test.org) Zie thuisgebruik testen of zakelijk gebruik testen.

Ik benoem als eerst expres betaalt omdat er ook gratis pakketten zijn, alleen deze pakketten zijn er om het product te testen (uitproberen). Als er geen betaalde optie is dan is de kans groot dat het een kwaadwillende app is die gegevens steelt of bepaalde persoonsgegevens gaat delen.

Kortom gratis pakketten zijn not done.

Antivirus beveiliging (zakelijk)

Of je nu net begonnen bent (starter), zelfstandig ondernemer, klein zakelijk, mkb of een groot bedrijf hebt. Je hebt een zakelijk antivirus pakket nodig om jouw bedrijf te beschermen. Voornamelijk omdat er veel persoonsgegevens worden verzamelen en je bent verplicht volgens de AVG persoonsgegevens wet deze gegevens te beschermen.

Dit is wederom een nobrainer, doe je dit niet. Dat is eigenlijk rondrijden met 180km per uur zonder veiligheidsriem. Gevaar voor jezelf en nog veel meer voor andere, kortom voorkom dit gedrag met de juiste beveiliging.

Zakelijke pakketten zijn uitgebreider dan thuispakketten, een thuispakket is zodanig samengesteld om een huishouden te beschermen. Het is niet mogelijk om op maat de oplossing passend te maken voor jouw huishouden. Elke antivirus leverancier heeft een baselijn waarvan ze bepalen dit is juist  voor een huishouden en daar heb je het mee te doen. (vandaar dat de verschillende thuispakketten, merken andere opties bieden.)

In de meeste gevallen werkt dit prima voor elk huishouden.

Zakelijke pakketten gaan een stap verder omdat je meer op maat kan bepalen welke beveiligings voorzieningen passen bij jouw bedrijf. Elke zzp’er is anders, elke medewerker is anders, de afdeling administratie vereist meer beveiliging een parttime medewerker weer minder of anders.

Zakelijke pakketten generen maandelijks rapporten waardoor je ook kan aantonen of je alles op orde hebt (mede voor de AVG wetgeving.) of als er op een verkeerde link is geklikt dat er gecontroleerd kan worden waarom is dit gebeurt en hoe voorkomen we dit of hoe trainen we onze medewerkers om het te voorkomen.

Chi Computers Endpoint securityZakelijke pakketten bieden hierdoor meer cyberweerbaarheid en zijn met die reden verplicht voor bedrijven.

Werk en prive gescheiden of gecombineerd.

Persoonlijk zeg ik altijd houw het gescheiden, maar er zijn ondernemers die ervoor kiezen om bijv. hun zakelijke cloud opslag te gebruiken voor privé bestanden om op die manier kosten te besparen.

Hieronder zal ik een aantal voorbeelden geven hiervan:

De kosten besparende oplossing.

Optie 1: Al niet raadzaam als je op de centen wilt letten dan kan je ervoor kiezen om bijv. Microsoft 365 voor Bedrijven en een zakelijk antivirus pakket te gebruiken. Je beschermt hiermee alle apparaten en bestanden zakelijke en privé op te slaan in OneDrive voor Bedrijven.

Gecombineerd met een back-up voorziening voor +/- € 79,- per maand. Ben je klaar, als je bijv. met Microsoft Teams 2 groepen aanmaakt voor privé en zakelijk kan je op een laagdrempelige manier toch gegevens een beetje scheiden en alles beveiligen.

De midden stap.

Optie 2: Als je wel jouw e-mail en gegevens wilt scheiden dan is er een tussen stap, je hebt voor jouw privé e-mail een Microsoft account (thuisgebruik) @outlook.com @live.nl of @ hotmail.com standaard krijg je ook 5GB OneDrive voor jouw privé bestanden.

Sla je niet zoveel op privé dan red je het waarschijnlijk precies anders heb je extra opslag nodig. (100GB is € 2,- per maand.)

Alle apparaten die je hebt kan je beveiligen met het zakelijke antivirus pakket.

In Microsoft Outlook heb je 2 aparte e-mailaccount een voor privé en voor zakelijk. Via Microsoft OneDrive zijn er 2 account een voor privé en voor zakelijk. Hiermee is het nog wat makkelijker om alles gescheiden te houden.

Voor Windows systemen is het mogelijk om 2 verschillende gebruikers aan te maken. Hierdoor heb je 2 aparte werkomgevingen op jouw systeem. Als je aanmeldt met jouw zakelijke account dan zie jouw bureaublad, e-mail en OneDrive voor zakelijk gebruik.

Meld je aan met jouw privé account dan verschijnt jouw privé e-mail, OneDrive en bijhorende apps.

Deze optie is over het algemeen heel praktisch omdat je niet per ongeluk bestanden van privé naar werk of andersom kan verplaatsen door de gescheiden werk omgeving.

Jouw apparaten zijn strikt genomen zakelijk eigendom van het bedrijf omdat je ze laat beheren door het zakelijke antivirus pakket.

Kosten technisch zakelijk +/- € 79,- per maand en privé € 2,- per maand (afhankelijk van de benodigde cloud opslag.

Zakelijke apparaten en privé apparaten scheiden.

Optie 3: Dit is de laatste optie, stel jouw oude laptop gaat naar je kinderen die de laptop voor school of gaming gaat gebruiken. Dan wil je niet meer dat er een zakelijk pakket op staat omdat jouw kinderen niet in dienst zijn bij jouw bedrijf of omdat de zakelijke rapportages een verkeerd beeld gaan geven rondom de beveiliging van jouw bedrijf.

Het kan ook zijn dat je een computer, laptop of tablet hebt voor privé zaken voor het familie album met heel veel foto’s. Of je wilt soms gewoon niet met je bedrijf bezig zijn waardoor een apparaat helemaal privé, privé wordt.

Denk hierbij ook aan apparaten van bijv. jouw partner of jouw kinderen die niks met jouw bedrijf te maken hebben.

Zodra dit van toepassing is, heb je kosten zakelijk en privé die hetzelfde lijken.

De kan is groot dat je Microsoft 365 Personal of family privé gaat gebruiken zodat iedereen 1000GB cloud opslag heeft en Microsoft office op alle apparaten.

Op dat moment ga je ook apart betalen voor antivirus beveiliging voor die betreffende apparaten. Maar ook voor de bijhorende back-up oplossing om ervoor te zorgen dat alle e-mails en bestanden veilig worden bewaard.

Voor 1 persoon (je bent zzpér en je wil gewoon privé gegevens apart hebben) dan betaal je +/- € 250,- per jaar voor Microsoft 365 Personal, Antivirus beveiliging en back-ups.

Voor een familiy zeg 4 a 5 personen dan betaal je +/- € 300,- a € 400,- per jaar voor Microsoft 365 familie, antivirus beveiliging en back-ups.

Wat is wijsheid?

Ik gebruik zelf het laatste, liever zoveel mogelijk alles gescheiden. Dit vind ik veel prettiger voor mijn workflow anders zie ik bijv. privé e-mails binnenkomen terwijl ik met mijn werk bezig ben en dat vind ik irritant.

De belangrijkste reden zijn jouw zakelijke bestanden, je wilt controle over deze bestanden en er niet achter komen dat gevoelige gegevens opeens zijn verplaatst naar je privé cloud opslag of dat een van de kinderen even is gaan spelen op jouw laptop en alles is in de war schopt.

Ongelukjes zitten in een klein hoekje.

Kortom als je zakelijk en privé echt wilt scheiden heb je voor je gevoel dubbele kosten. Breng voor jezelf daarom in kaart wat is een privé apparaat en wat is zakelijk. Ga het niet combineren om kosten te besparen, alleen zzp’ers kunnen nog wegkomen met optie 2.

Maar zodra je met jouw bedrijf groeit (v.o.f. of klein zakelijk) dan is het automatisch optie 3. Doe het bij voorkeur dan in een keer goed met optie 3, dan hoef je later als je groeit het ook niet nog een keer om te gooien.

Vorig bericht
MFA gebruiken met Microsoft 365 voor Bedrijven.
Volgend bericht
Windows 10 support stopt (2025)

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.