Macro’s geblokkeerd in Microsoft 365

Macro’s geblokkeerd in Microsoft 365

In de nieuwste versie van Microsoft 365 (voorheen: Office 365) zijn alle macro’s automatisch geblokkeerd. Criminelen gebruiken deze programmaatjes soms om pc’s over te nemen. De oplossing van Microsoft is om ze standaard uit te schakelen.

Een macro is een programma binnen bijvoorbeeld Word of Excel waarmee gebruikers een serie handelingen met één muisklik uit kunnen voeren. Iedere gebruiker kan zelf een macro aanmaken, als een soort film van opeenvolgende handelingen. Reuzehandig voor mensen die veel werken met teksten of rekenbladen.

Misbruik van macro

Hackers sturen soms macro’s rond via e-mail. Als een gebruiker die activeert, krijgt de crimineel de kans om schade toe te brengen. Hij kan dan bijvoorbeeld op afstand rondneuzen op de computer. Of een virus verstoppen in de macro.

Microsoft Update

De maatregel zit in een nieuwe versie van Microsoft 365 die gaandeweg verspreid wordt onder alle gebruikers van het pakket. Later zijn oudere versies van het pakket aan de beurt.

macros uitschakelenBlokkade omzeilen

Macro’s hebben ook goede kanten. Daarom schakelt Microsoft ze niet helemaal uit. Wie een betrouwbare macro wil gebruiken, kan dat nog steeds doen. De blokkade is namelijk ongedaan te maken via de melding over de maatregel. Die komt in beeld zodra een macro uitgevoerd wordt. Dus gebruikt u graag macro’s, bijvoorbeeld door uzelf of een bekende gemaakt, dan blijft dit mogelijk.

Je kan via Bestand > Opties > vertrouwens centrum > instellingen vertrouwens centrum > macros > macro uitschakelen.

Let op: Als je met macro’s wilt werken dan is het van belang dat je een ijzersterk antivirus gebruikt om jouw te beschermen indien het wel fout gaat.

Bron: seniorweb

ESET protect banner
Vorig bericht
Privé agenda toevoegen aan jouw zakelijke Microsoft 365 agenda.
Volgend bericht
Aan de slag met Microsoft Teams Phone service.

Wellicht ook interessant:

Werkplek beveiliging voor bedrijven.
Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

Carlo Konijn ICT advies en ondersteuning

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Acronis cyberfit
Menu