Macro’s geblokkeerd in Microsoft 365

Macro’s geblokkeerd in Microsoft 365

In de nieuwste versie van Microsoft 365 (voorheen: Office 365) zijn alle macro’s automatisch geblokkeerd. Criminelen gebruiken deze programmaatjes soms om pc’s over te nemen. De oplossing van Microsoft is om ze standaard uit te schakelen.

Een macro is een programma binnen bijvoorbeeld Word of Excel waarmee gebruikers een serie handelingen met één muisklik uit kunnen voeren. Iedere gebruiker kan zelf een macro aanmaken, als een soort film van opeenvolgende handelingen. Reuzehandig voor mensen die veel werken met teksten of rekenbladen.

Misbruik van macro

Hackers sturen soms macro’s rond via e-mail. Als een gebruiker die activeert, krijgt de crimineel de kans om schade toe te brengen. Hij kan dan bijvoorbeeld op afstand rondneuzen op de computer. Of een virus verstoppen in de macro.

Microsoft Update

De maatregel zit in een nieuwe versie van Microsoft 365 die gaandeweg verspreid wordt onder alle gebruikers van het pakket. Later zijn oudere versies van het pakket aan de beurt.

macros uitschakelenBlokkade omzeilen

Macro’s hebben ook goede kanten. Daarom schakelt Microsoft ze niet helemaal uit. Wie een betrouwbare macro wil gebruiken, kan dat nog steeds doen. De blokkade is namelijk ongedaan te maken via de melding over de maatregel. Die komt in beeld zodra een macro uitgevoerd wordt. Dus gebruikt u graag macro’s, bijvoorbeeld door uzelf of een bekende gemaakt, dan blijft dit mogelijk.

Je kan via Bestand > Opties > vertrouwens centrum > instellingen vertrouwens centrum > macros > macro uitschakelen.

Let op: Als je met macro’s wilt werken dan is het van belang dat je een ijzersterk antivirus gebruikt om jouw te beschermen indien het wel fout gaat.

Bron: seniorweb

Vorig bericht
Privé agenda toevoegen aan jouw zakelijke Microsoft 365 agenda.
Volgend bericht
Aan de slag met Microsoft Teams Phone service.

Wellicht ook interessant:

Chi Computers E-Book Veilig Online Werken

Download het gratis e-book: Veilig Online Werken.

Gratis e-book: Veilig Online Werken.

Chi Computers E-Book Veilig Online Werken

Het 1e gedeelte is een checklist zodat je snel inzicht hebt in stappen die je kan ondernemen, in het 2e gedeelte wordt elk onderwerp extra toegelicht met meer informatie.

Ontvang naast het e-book, maandelijks praktisch tips via onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.