Bitlocker Drive Encryptie: versleutel je hardeschijf

Bitlocker: Bitlocker Drive Encryptie is een schijfencryptie-programma ontworpen om gegevens te beschermen door encryptie voor alle gegevens en opgenomen in de Microsoft-besturingssystemen Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows 8 en Windows 10.

Bitlocker gebruiken om je harde schijf te versleutelen, wel of niet handig om te gebruiken

Bitlocker is een gratis ingebouwde encryptietool van Microsoft die mee wordt geleverd bij alle pro versies van Windows, je kan Bitlocker alleen gebruiken als je een zakelijk versie hebt van Windows 7, 8 of 10. Bitlocker is ontworpen om je harde schijf te versleutelen zodat kwaadaardige software niet zomaar aanpassingen kan maken in je besturingssysteem of als je laptop wordt gestolen (kwijt raakt) dat iemand anders niet zomaar bij jouw data kan.

Als je Bitlocker gaat gebruiken dan moet je een wachtwoord kiezen waarmee je harde schijf wordt versleuteld, deze kan je zelf ergens bewaren al is het raadzaam om deze te koppelen aan je Microsoft account. Mocht je op een later tijdstip je wachtwoord zijn vergeten kan je ook aanmelden met je Microsoft account om je harde schijf te ontgrendelen. Als je een wachtwoord verzint voor je Bitlocker encryptie raad ik je aan om ons blog te lezen over wachtwoorden zodat je een sterk wachtwoord kiest.

Voor en nadelen van Bitlocker

Voordeel: Bitlocker is een handige aanvulling om de beveiliging binnen je bedrijf vooral je omgaat met gevoelige gegevens. Mocht je laptop gestolen worden (of kwijt raken) dan kan de betreffende niet zomaar bij deze gegevens en de gegevens van je klant lig niet per direct op straat. Kortom aan jouw kant ben je een stap verder. En je klanten zullen het ook erg prettig vinden dat je op een professionele manier omgaat met hun gegevens.

Nadeel: Als er iets gebeurt met je computer of laptop bijv. een crash dan kan je zelf helaas ook niet zomaar je systeem herstellen omdat alles is versleuteld. Je bent langer bezig om je systeem te herstellen en je kan enige tijd niet werken. Als je Bitlocker gaat gebruiken raad ik je om een cloud opslag volledig te benutten en op z’n minst een extra computer, notebook of tablet aan te schaffen voor jezelf. Mocht er iets gebeuren dat je gewoon verder kan werken op een ander systeem.

Als je te maken hebt met gevoelige gegevens binnen je organisatie is het zeker aan te raden om na te denken over extra bescherming van deze gegevens. Bitlocker is daarin een extra toevoeging binnen je organisatie. Als je deze combineert met bijv. Office 365 kan je deze beveiliging ook door voeren op mobiele apparaten zoals je tablet en smartphone. Het is zeker een aanrader om voor jezelf hierin onderzoek te doen of Bitlocker de juiste tool is voor jouw organisatie.

Als je Bitlocker wilt gebruiken navigeer je naar het configuratiescherm en selecteer Bitlocker, volg de stappen om je hardeschijf te versleutelen. Het is raadzaam om van te voren een back-up te maken van je systeem.

Vorig bericht
google als standaard zoekmachine instellen edge
Volgend bericht
Wat is het verschil tussen pop, imap en exchange e-mail ?

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Carlo Konijn, met een gerust hart werken.

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.