Opgelet: nieuw virus die bank- en of creditcard gegevens steelt

Nos nieuws melde 12-12-2017 dat mogelijk duizenden Nederlanders slachtoffer zijn van een virus dat betaalgegevens steelt. Het virus wordt verspreid via een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van pakket bezorger DHL, dat zegt beveiligingsbedrijf fox-it.

Momenteel zijn er al 48000 mensen die deze e-mail hebben ontvangen, het virus richt zich voornamelijk op Windows systemen met een te lage beveiliging. De betreffende e-mail ziet er als volt uit:

Beste heer/mevrouw,

UW ZENDING IS ONDERWEG ,Informatie Over Uw Zending is in dokument.

Controleer hieronder uw zending- en contactgegevens. Klik op om te bevestigen.

Bedankt dat u heeft gekozen voor On Demand Delivery.

DHL Express – Excellence. Simply delivered.

Nederlandse Post DHL Group

Aan de spelling valt het bericht al op, maar mocht je per ongeluk op de link klikken gebeurt het volgende.

Als je op de link klikt in de e-mail wordt er automatisch een bestand gedownload en als je deze opent wordt je systeem geïnfecteerd met het virus. Het virus creëert op een aantal nep betaalpagina’s van onder andere Websites als Coolblue, Booking.com, ING, ABN Amro en Knab. Als je op een van deze website een betaling doet heeft het virus je betaalgegevens te pakken.

neppe betaalpagina op de site van coolblue
Neppe betaalpagina op de site van coolblue

Volgens fox-it valt het op dat ook webwinkels hierin zijn meegenomen, duidelijk een signaal dat de internet criminelen nieuwe manieren zoeken om betaal- creditcardgegevens te achterhalen. Het gaat hier nog steeds om nep pagina’s en als je goed oplet herken je ze meteen. Echter zit een ongelukje in een klein hoekje bijgaand een aantal tips.

Hoe voorkom je het virus

Consumenten: zorg voor een goede antivirus bijv. G-data antivirus speciaal met bankguard en browser beveiliging die je beschermt tegen dit soort bedreigingen. Gebruik een anti-spam filter voor je e-mail zodat dit soort e-mail automatisch worden gefilterd. G-data antivirus heeft ook een anti-spam filter.

Zakelijk: Voor zakelijke gebruik is een uitgebreidere oplossing aan te raden, bedrijven hebben veel meer te maken met gevoeligere gegevens en tegenwoordig werken de meeste bedrijven ook mobiel. Een basis antivirus is niet langer genoeg om je werkplek te beschermen en/of het gedrag van je medewerkers met deze gegevens.

Microsoft 365 (Office 365 incl. EMS beveiligings pakket) biedt hierin een complete totaal oplossing, voor alle zakelijk e-mail krijg je een uitgebreid anti spam en malware bescherming, met Windows defender worden alle pc’s en notebooks beschermd, via Microsoft MDM en intune worden alle mobiele apparaten beveiligd en alle bedrijfsgegevens beschermd op alle mobiele apparaten. Je kan er zelfs voor kiezen om je gegevens op systemen te encryptie via Bitlocker voor extra bescherming.

Microsoft 365 is er vanaf € 20,- per maand, per werkplek. Deze is ook al opgenomen in ons ondernemers pakket samen met onze telefonie oplossing.

ESET protect banner
Vorig bericht
Google gaat vanaf oktober meer waarschuwen rondom onveilige http websites
Volgend bericht
Quote van deze week: Plan en Creëer

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

3 maanden gratis toegang.

Online trainingen

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers – Academy met Guardey.

Leuke video’s (15 min.)
Praktische tips.
#cyberfit.
Vergoot jouw kennis,
Eenvoudig toepasbaar.
Cyberweerbaarheid.
Carlo Konijn, ict adviseur Chi Computers

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Acronis cyberfit