De wonderen van een Windows 365 cloud-pc

Een online werkplek met Windows 365 cloud-pc.

Ik werk ondertussen 6 maanden met een Windows 365 cloud-pc, met alle producten die ik lever, test ik ze eerst zelf om te ervaren hoe het werkt en wat de voor en nadelen zijn van een bepaald product.

Ik ben erg verbaast over de wonderen van een Windows 365 cloud-pc, een cloud-pc is een online werkplek op de Microsoft servers via Azure virtuele desktop. Alleen in een versimpeld jasje, je hoeft om de Windows 365 cloud-pc te gebruiken eigenlijk weinig in te stellen het meeste gaat eigenlijk vanzelf. In tegenstelling tot een normale online werkplek die op maat wordt geconfigureerd.

Wel even een disclaimer, deze automatisch configuratie werkt alleen als je gebruik maakt van Microsoft Intune (Microsoft endpoint manager).

Voor degene die niet bekent zijn met Microsoft intune, Microsoft intune is een cloud management systeem waarin je een complete configuratie voor een systeem kan configureren en zodra het systeem verbindt met intune worden alle voor geïnstalleerde instellingen toegepast.

Dit kunnen beveiligings instellingen zijn, het activeren van versleuteling op een apparaat. Maar denk ook aan automatisch Windows updates zonder de eindgebruiker daarmee lastig te vallen en de installatie van Windows apps uit de Microsoft store.

Het is een kosten bespaarde oplossing om alles in een keer goed geconfigureerd uit leveren. Maar uiteraard de disclaimer je hebt op z’n mits een Microsoft 365 voor bedrijven premium licentie nodig en de licentie voor Windows 365 cloud-pc.

Je betaalt simpelweg maandelijks meer voor deze oplossing, om alles te automatiseren. Koop je alleen de Windows 365 licentie met bijv. Microsoft 365 standaard dan dien je de cloud-pc zelf te configureren.

Windows 365 cloud pcDus waarom zou je een Windows 365 cloud-pc nemen in tegenstelling tot alleen Microsoft 365 voor bedrijven.

Alleerst alle data staat op de cloud-pc, je synchroneerst geen e-mail en bestanden op verschillende apparaten. Hierdoor heb je een centrale plek voor je e-mail en bestanden. Het maakt het ook makkelijker om onderscheidt te hebben tussen werk en privé.

In tegenstelling met Microsoft 365 voor bedrijven synchroniseer je jouw e-mail en bestanden op verschillende apparaten. Deze apparaten die je uiteraard goed te beveiligen en te managen om een data lek te voorkomen. Dit is met een Windows 365 cloud-pc makkelijker te managen omdat je altijd de Windows 365 app gebruikt om aan te melden bij je cloud-pc en via de Windows 365 app werkt.

Een ander voordeel is de internet verbinding, je kan met een basis internet verbinding gebruik maken van de Windows 365 cloud-pc omdat de verbinding alleen nodig is om verbinding te maken. Daarna gebruik je het internet op de Microsoft servers, die uiteraard super snel is.

Alles dat je doet op de cloud-pc is een beetje als een beamer effect, het beetje internet dat nodig is om jouw te laten zien wat je doet. Daardoor is de internet vereisten erg laag.

surface go 3Een ander mooi voordeel en deze vind ik heel leuk. Je hebt geen snelle computer of laptop nodig. De investering in een computer of laptop is hierdoor heel laag. Sterker nog ik schrijf dit artikel op een oude mini laptop met een Intel Atom, 2gb werkgeheugen met een normale hdd.

Het opstarten van de laptop duurt echt 5 min. Het is een simpele laptop. Maar zodra ik verbinding heb met de Windows 365 cloud-pc. Gaan de remmen los omdat de laptop niks meer hoeft te doen behalve de verbinding in stand te houden.

Echt geweldig, ik ben echt wel verbaast dat het kan. Ook een leuk experiment voor mij.

Als je een Windows 365 cloud-pc gaat gebruiken, kan je bijvoorbeeld ook heel goed Tablets met 4g of 5g gebruiken. Zeker als je vaker onderweg bent, zolang je een mobiele verbinding hebt kan je werken met de Windows 365 cloud-pc. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de Microsoft Surface Go 3 4G. een praktisch Windows tablet of bijv. een Apple ipad mini met 4G.

Wat zijn de nadelen van een Windows 365 cloud-pc.

Tot op heden zie ik de kosten als het nadeel, maar dit is net hoe je het in perspectief zet. Maandelijks wel meer kosten, lagere investering in hardware en alle data op een gecontroleerde plek. (licentie is maandelijks opzegbaar, gaat een medewerker uit dienst dan zit je nergens aan vast.)

De maandelijks kosten zijn ook hoger omdat je meer back-up voorzieningen nodig hebt. In de cloud werken is leuk maar jouw data blijft jouw data en als niet alles in OneDrive of Teams wordt opgeslagen maar verspreid op de cloud-pc en dan heb je een extra back-up nodig.

Dit kan onder andere met Acronis Cyber Protect, daar komt bij als de Windows 365 cloud-pc niet bereikbaar zou zijn (al is de kans klein) Is het belangrijk dat je een noodvoorziening hebt om dit op te vangen. Al hebben wij dit niet meteen in Nederland maar denk bijv. aan een tornado die het server park plat legt of een grote stroom stroring.

Als je een kritisch beroep hebt dan wil je zo snel mogelijk op een andere manier kunnen werken. Dit kan met Acronis Cyber Protect. We noemen het disaster en recovery, er wordt een recente back-up gebruikt waarvan we een cloud-pc maken en starten in een andere data center.

Deze functie kost maandelijks niks tot je de functie gaat gebruiken tijdens een noodsituatie dan betaal je per dag voor de tijd dat het systeem via een ander data center draait.

De kans dat dit gebeurt is heel klein, maar wel iets om in het achterhoofd te houden. Dit zie ik het enige nadeel van een Windows 365 cloud-pc

Hybride oplossing met Microsoft 365 voor Bedrijven Premium.

Als je via de Windows 365 cloud-pc alles opslaat via OneDrive en Microsoft Teams. Dan heb je minder last van dit probleem. Je kan namelijk je e-mail en bestanden tijdens een noodsituatie lokaal laten synchroniseren op een apparaat op systeem. Hetzelfde wat je gewend bent met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Kortom ik ben echt wel enthousiast over deze oplossing. De centrale werkplek, de koppeling met intune om alles in een keer te configureren en het heerlijke balans tussen privé en werk. Straks sluit ik de Windows 365 app en dan zit ik gewoon in mijn privé omgeving. Das ook wel fijn om je werk los te laten.

Windows 365 cloud-pc pakketten

Uiteraard kan je de Windows 365 cloud-pc’s ook bij mij bestelen, ik heb 2 complete pakketten waarmee je eenvoudig van start kan en alle beveiliging, back-ups koppeling met Microsoft Intune zijn voor je geregeld.

Zoek je iets op maat of je hebt misschien al een Windows 365 cloud-pc dan kan je uiteraard een online adviesgesprek met me inplannen.

Vorig bericht
E-mail filtering met Kaspersky security voor Microsoft 365 voor Bedrijven.
Volgend bericht
Microsoft 365 voor Bedrijven basis installatie

Wellicht ook interessant:

Chi Computers E-Book Veilig Online Werken

Download het gratis e-book: Veilig Online Werken.

Gratis e-book: Veilig Online Werken.

Chi Computers E-Book Veilig Online Werken

Het 1e gedeelte is een checklist zodat je snel inzicht hebt in stappen die je kan ondernemen, in het 2e gedeelte wordt elk onderwerp extra toegelicht met meer informatie.

Ontvang naast het e-book, maandelijks praktisch tips via onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.