Jouw bedrijf #cyberfit met deze handige checklist

Cyberfit is een initiatief van Acronis, Acronis is voornamelijk bekend geworden als back-up leverancier. Tegenwoordig is het verder ontwikkelt naar een Cyber protect bedrijf, om bedrijven te helpen met betrouwbare back-ups en beveiliging voor jouw systemen.

Het idee achter cyberfit

Sporten is belangerijk en als je werkt aan je eigen fitheid dan wordt het uiteindelijk een wekelijkse routine, blijven trainen en doorzetten. Hetzelfde geldt hoe we met techniek omgaan, we gebruiken het allemaal en de beveiliging en back-ups van onze systemen zijn heel belangrijk.

Omdat techniek altijd in beweging is verandert er met enige regelmaat wel weer iets. Het idee achter cyberfit is om regelmatig bij jezelf na te gaan of alle systemen nog steeds goed zijn beveiligd, werken alle back-ups of is het tijd om wachtwoorden te vernieuwen.

Uiteindelijk net zoals fitness wordt het een herhalende routine even alles controleren om alles up-to-date te houden. Gewoon lekker blijven doen.

cyberfit meer rust met je systemen up to date

Acronis cyberfit tool

Acronis heeft een handige tool gemaakt die je op je systeem kan installeren, deze tool controleert een aantal zaken.

  • Heb je antivirus beveiliging
  • Heb je een firewall
  • Is er een back-up programma geïnstalleerd
  • Maak je gebruik van een VPN om je netwerk te versleutelen
  • Is bitlocker of filevault ingeschakeld om je harde schijf te versleutelen.

Dit is een mooi basis en handige controle (bijv. elke 6 maanden even controlleren)

De tool ziet niet alles de back-up voorziening controleert enkel of je een Acronis product gebruikt en niet alle VPN software wordt gedetecteerd.

Antivirus beveiliging voor jouw apparaten

Ondertussen zijn we het wel gewend dat we een antivirus pakket nodig hebben om onze systemen te beveiligen. Tegenwoordig is het belangrijk om alle apparaten die je gebruikt van een antivirus pakket, denk hierbij ook aan mobiele apparaten.

De meeste problemen komen voort door e-mails, sms of whatsapp berichten met phising links. Dit zijn nep berichten met vervelende links, als je erop klikt geef je een kwaadwillende toegang tot je apparaat met alles wat erop staat.

Anti-spam en phising e-mails verminderen

Antivirus programma’s worden meestal geleverd met een anti-spam filter om dit soort e-mails direct te verplaatsen naar de map ongewenste e-mails. Als je gebruik maakt van Microsoft 365 voor bedrijven (de zakelijke e-mail van Microsoft) dan kan je met Kaspersky endpoint security voor Microsoft 365 deze e-mails direct vanuit de cloud filteren.

Back-up van je e-mail en data

Er zijn 2 soorten back-ups, een back-up van jouw computer of notebook (als je niet via de cloud werkt) of direct vanuit de cloud als je werkt in de cloud bijv. Microsoft 365 voor Bedrijven.

Back-ups realiseren als je alleen lokaal werkt.

Een lokale back-up kan heel traditioneel via een externe harde schijf, je kopieert maandelijks jouw belangrijk bestanden over naar een externe harde schijf. Of je kiest voor een back-up programma zoals Acronis Cyber Protect om een back-up te maken naar de Cloud.

Met Acronis Cyber Protect wordt er wekelijks of maandelijks een back-up gemaakt van je gehele systeem naar de Acronis cloud. Deze methode kan langzaam zijn, dit is afhankelijk van de snelheid van je systeem en je internetverbinding.

Deze methode wordt onder andere gebruikt voor Apple gebruikers.

Back-ups van realiseren van je cloud werkplek bijv. Microsoft 365 voor Bedrijven

Met Microsoft 365 voor Bedrijven krijg je zakelijke e-mail via Exchange online, Cloud opslag met OneDrive en een gedeelde bibliotheek via Microsoft Teams. E-mails en/of bestanden die verwijderd worden (per ongeluk en/of door malware) worden meestal 14 a 30 dagen bewaard.

De meeste mensen denken dat je met werken in de cloud ook een back-up hebt van je bestanden, dit is niet het geval de dienst die je afneemt is enkel voor de hardware.

Met een cloud back-up bijv. van Acronis of Skykick wordt er dagelijks een kopie gemaakt van alle gegevens opgeslagen in een ander datacenter.

De meeste bedrijven kiezen voor een cloud back-up om een back-up te realiseren van hun data.

Met mijn Cyberfit pakket krijg je eenvoudig een cloud back-up van je Microsoft 365 voor Bedrijven omgeving gecombineerd met Kaspersky endpoint security om jouw apparaten te beschermen. Hiermee krijg je een praktisch pakket om een aantal zaken voor je bedrijf te realiseren.

Een back-up van de cloud ook lokaal opgeslagen

Wil je naast een cloud back-up ook een lokale back-up dan kan je met een Synology NAS en Active back-up voor Microsoft 365 een lokale back-up realiseren van jouw Microsoft 365 voor Bedrijven omgeving.

Houw er rekening mee dat je maandelijks in de gaten houdt of de Synology NAS de back-up voltooit. Bij een internet storing bijvoorbeeld kan deze niet doorgaan. Bij een Synology controleer je ook maandelijks de status van de harde schijven. In tegenstellig tot een cloud back-up via een leverancier waar de techneuten alle hardware onderhouden moet je dit met een Synology Nas zelf doen.

Een VPN gebruiken om je netwerk te versleutelen

Wanneer je verbindt met een gratis wifi punt kan een kwaadwillende makkelijk krijgen tot je apparaat. Om je hiervan te beschermen kan je met een VPN jouw netwerk versleutelen. Het gebruik van een VPN wordt aangeraden in de AVG wetgeving.

Niet elk bedrijf maakt gebruik van een VPN het is een technisch onderdeel die niet elke eindgebruiker prettig vindt om mee om te gaan. Toch is het raadzaam om een VPN te gebruiken zoiezo als je gebruik maakt van public wifi of bijvoorbeeld in het buitenland.

Er zijn verschillende VPN-leveranciers, zoals NordVPN (bekend van de reclame op TV), Goose VPN (Nederlandse provider) of bijv. Kapersky VPN

Je harde schijf of SSD versleutelen

Indien je systeem wordt gestolen kan iemand makkelijk bij je data komen zonder een versleuteling. Windows 10 Pro gebruikers kunnen met Bitlocker en Mac gebruikers via Filevault kunnen hun systeem versleutelen om dit te voorkomen.

Je harde schijf wordt versleuteld met een wachtwoord (gebruik een sterk wachtwoord), houw er rekening mee als je jouw wachtwoord vergeet dan heb je zelf geen toegang tot je systeem.

Hierdoor staat harde schijf versleuteling nog niet aan, het is echter wel raadzaam om te gebruiken. Vooral als je bijv. een laptop of tablet gebruikt onderweg.

Wachtwoorden (elke 6 maanden aanpassen)

Het is raadzaam om je wachtwoorden elke 6 maanden aan te passen of om 2 staps verificatie zoveel mogelijk te gebruiken. Dit is wederom een cyberfit moment, om elke 6 maanden bovenstaande weer even door te lopen of alles up-to-date is en gelijk je wachtwoorden te wijzigen.

Leden, cyberfit pakket

Je kan bij mij kiezen voor het cyberfit pakket met of zonder service abonnement. Met het cyberfit pakket zijn er meerdere zaken voor je bedrijf gelijk geregeld om up-to-date te blijven. Het is een praktisch aanvulling als je gebruik maakt van Microsoft 365 voor Bedrijven.

Heb je met enige regelmaat een hulplijn nodig dan is mijn leden pakket wellicht voor jouw de perfecte aanvulling.

 

 

Anywhere office ebook

Gratis E-book, overal eenvoudig werken met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Ontvang het gratis ebook en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

close
Anywhere office ebook

Gratis E-book, overal eenvoudig werken met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Ontvang het gratis ebook en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

Volgend bericht
Onderhoudskaarten, blijf #cyberfit

Wellicht ook interessant:

Blijf op de hoogte.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. (Mailpoet) Lees onze privacyverklaring.
Carlo Konijn ICT advies en ondersteuning

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

m365
Menu