Hoe kan ik mijn computer opschonen ?

Het is vervelend als je computer niet langer dezelfde prestatie heeft als toen je hem kocht. Er zijn een aantal oorzaken waardoor dit kan gebeuren. Waarvan een aantal je makkelijk kan oplossen.

So firt things first

Het grootse probleem zijn de vele soorten virussen, spyware en malware die rond gaan op het internet. Die er enkel voor bedoeld zijn om je systeem te vertragen en persoons gegevens proberen te stelen. Laat we daar mee beginnen, er wordt me nog zoveel gevraagd wel opschoon programma moet ik gebruiken om dit te corrigeren. En ik zie nog steeds zoveel klanten binnenkomen met gratis antivirus pakketten, register cleaner of speed up programma’s. Gratis antivirus pakketten zijn gratis om uit te proberen, ze bieden je geen optimale beveiliging. Zorg ervoor dat je deze verwijdert en vervangt door een betaalde of installeer bijvoorbeeld de trial versie van G Data antivirus dit doet al heel veel wonderen voor je computer bovendien kan G Data gelijk even alles voor je scannen en nalopen. (na de trial natuurlijk wel aanschaffen als het pakket je bevalt)

Register en speed-up programma’s

Persoonlijk heb ik een hekel aan dit soort programma’s ze doen meestal meer schade dan goed. Bovendien elk opschoon programma die je installeert vertraagt je systeem met het opstarten. Terwijl een goed antivirus pakket meer dan voldoende is. kortom gewoon verwijderen

Internet browser, cookies en tijdelijke internet bestanden.

Kijk allereerst hoeveel browser er op je systeem zijn geïnstalleerd, het komt vaak voor dat er meerdere opstaan terwijl je er maar een gebruikt. Persoonlijk vind ik het erg prettig om Microsoft Edge te gebruiken de meegeleverde browser van Windows 10. Google Chrome en Mozilla FireFox zijn meestal de eerst volgende die je tegenkomt op je systeem. Maak voor jezelf een keuze welke je het prettigst vind om te gebruiken en verwijder de rest.

Cookies, tijdelijk internet bestanden

Hoe meer je gebruikt maakt van het internet hoe meer tijdelijke bestanden worden opgeslagen op je systeem. Deze kan je eenvoudig verwijderen via de instellingen van je browser.

Google Chrome zie: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=nl
Mozilla FireFox zie: https://support.mozilla.org/nl/kb/cookies-informatie-websites-computer-opgeslagen?redirectlocale=nl&redirectslug=cookies-informatie-websites-op-uw-computer-opslaan
Microsoft Edge zie: https://support.microsoft.com/nl-nl/help/10607/microsoft-edge-view-delete-browser-history

Pro tip: Microsoft Edge geeft je de mogelijkheid om cookies te verwijderen zodra je de browser afsluit. Dan hoef je er niet iedere keer aan te denken.

Overtollige programma’s

Elk programma op je computer kan je systeem vertragen, de meeste starten tijdens het opstarten van je systeem. Als er programma’s zijn die je niet meer gebruikt dan kan je deze het beste verwijderen. Als je gebruik maakt van Windows 10 klik je op het vergrootglas symbool naast start en typ configuratiescherm > klik op Programma’s en onderdelen > er verschijnt nu een venster met alle programma’s op je computer. Hier kan je voor jezelf controleren welke programma’s overbodig zijn. Als je niet zeker weet wat je wel of niet kan verwijderen, laat er dan iemand naar kijken met ICT kennis of laat het ons voor je regelen met onze reparatie service.

De snelheid van je computer

De capaciteit van je computer speelt hierin ook een rol, in de meeste gevallen koop je een computer voor het doel waar je deze voor gaat gebruiken. Maar deze kan in de loop van tijd veranderen en soms heeft je computer niet genoeg snelheid hiervoor. Dat wordt even onder de kap kijken, Als je gebruik maakt van Windows 10 klik je op het vergrootglas symbool naast start en typ configuratiescherm > klik daarna op systeem, er verschijnt een venster waarin je jouw Processor kan zien met het interne werkgeheugen. Met de korte tabel hieronder kan je aflezen of je genoeg snelheid hebt.

ProcessorWerkgeheugenDoel
Intel Pentium, Intel i38GBInternet, e-mail
Intel i58GB a 16GBInternet e-mail, office apps
Intel i7, i916GB a 32GBFoto, video bewerken

Heb je een systeem met Bijvoorbeeld een intel atom, intel celeron met 4 GB werkgeheugen dan is je systeem niet meer snel genoeg voor de nieuwste versie van Windows 10 met Microsoft office. In andere gevallen wil een uitbreiding van je werkgeheugen helpen voor extra snelheid.

Harddisk of SSD

Een ander veel voorkomende oorzaak is dat er in veel systemen nog harde schijven zitten i.p.v. van Solid State Drives een Solid State Drive (SSD) is aanzienlijk sneller dan een harde schijf. Om dit te controleren. Als je gebruik maakt van Windows 10 klik je op het vergrootglas symbool naast start en typ configuratiescherm > klik daarna op systeem, en daarna apparaat beheer. Bij de schijven wordt meestal SSD weergegeven als je een SSD hebt. Als je nog geen SSD hebt dan kan een upgrade naar een SSD de snelheid van je computer aanzienlijk vergroten.

Stof in de ventilator

Moderne computers hebben hier veel minder last van, maar oudere modellen kunnen makkelijk vol raken met stof. Hierdoor raakt de computer oververhit en wordt heel langzaam. Met een bus perslucht kan je de computer via de zijkant of achterkant schoon spuiten. Je zal het meteen zien als er stof komt, in veel gevallen werkt je computer daarna een stuk beter.

close
Abonneer op onze nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu