Keuzehulp Wifi of bekabeld netwerk

Bij het inrichten van uw kantoor omgeving of het vernieuwen ervan rondom uw netwerk komen er een aantal belangrijke zaken aanbod. Het type internet, het aantal apparaten in het kantoor en de benodigde stabiliteit en snelheid die nodig is voor uw bedrijf.

In een vorig blog bericht heb ik al uitgebreid uitleg gegeven over de verschillende internet snelheden die beschikbaar zijn voor uw bedrijf. Als je toch nog even wilt opfrissen kan je het blog bericht over internet snelheden hier terug lezen.

Jouw bedrijfsnetwerk bepaalt de productiviteit en flexibiliteit binnen uw bedrijf.

Zoals aangegeven in mijn vorige blog bericht is de gemiddelde internet snelheid bij de juiste zakelijk internet provider +/- 150mbit down. Met 50mbit up snelheid. Om het juiste bedrijfsnetwerk te creëren gaan we met een aantal cijfers aan de slag.

Bekabeld netwerk

Een bekabeld netwerk is nog steeds de beste manier om een bedrijfsnetwerk te creëren. Een netwerkkabel krijg pas na +/- 100 meter verlies van de internet snelheid. De snelheid die ik net opnoemde van 150mbit down wordt met een bekabeld netwerk pas minder na 100 meter. Daarna heb je versterkers nodig om de snelheid van je bedrijfsnetwerk te waarborgen.

Het maakt met een bekabeld netwerk niet zoveel uit hoeveel apparaten je aansluit aan je netwerk, omdat de bekabeling bijna geen verlies hebt kan je apparaten eenvoudig aansluiten. De snelheid gaat pas naar beneden aan de hand van het gebruik.

Denk hierbij aan Zakelijke toestellen (VoIP Toestelen), printers die gebruik maken van het internet en natuurlijk de systeem die je gebruikt voor het browsen op internet, e-mailen, streamen van video’s

Wifi bedrijfsnetwerk

Afhankelijk van je kantoor of je wensen voor het bedrijfsnetwerk, gaan we nu kijken naar een wifi netwerk. Draadloos internet is voor de meeste van ons een hype, het is makkelijker zonder extra kabels en overal in je kantoor kan je werken zonder vast te zitten aan een werkplek.

Er zijn echter een aantal nadelen van wifi die de flexibiliteit van je bedrijfsnetwerk kunnen beïnvloeden.

  • Wifi is niet zo snel als een bekabeld netwerk, kabel netwerk heeft een max van 1000mbit. Wifi gaat momenteel tot 1700mbit (ja lijkt hoger zie hieronder).
  • Wifi wordt met elke meter afstand langzamer, een wifi punt van 1700mbit verliest snelheid met elke afstand dat je ervan bent verwijdert. Na een paar meter kan de snelheid al op 800mbit zitten. Een paar extra meter verder en het gaat verder naar beneden naar 500mbit.
  • Een standaard wifi punt is 150mbit of 300mbit, alleen de zakelijke uitvoering heeft hoge snelheden tot zijn beschikking.
  • Als er meerdere wifi signalen van andere bedrijven of je buren in de buurt zijn wordt het wifi signaal makkelijk verstoort waardoor de snelheid en het bereik minder.

Een zakelijk wifi netwerk inrichten

Als je gebruik gaat maken van een wifi netwerk of een combinatie ervan is het belangrijk om een zakelijk wifi punt te nemen met een hoge snelheid bijv. de Asus RT-AC87.

Om het bereik optimaal te houden is het raadzaam om na 10 meter een extra wifi punt te plaatsten die het signaal weer opvangt en versterkt om je bedrijfsnetwerk te waarborgen. bijv. met de asus N66 of ac87.

Tot slot

Nu gaan we met een aantal cijfertjes rommelen zodat je voor jezelf een inschatting kan maken wat voor netwerk het beste bij je past. Het type netwerk is afhankelijk van de apparaten die je gaat gebruiken of diensten die je gebruikt via internet.

Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Een telefoongesprek voeren kost ongeveer 0,1 Mbit/s upload en downloadsnelheid.
  • Een print opdracht of een scan naar e-ail opdracht kost ongeveer 0,8 mbit/s upload en downloadsnelheid afhankelijk van het document die je wilt scannen.
  • Streamen van videos (8 mbit) download snelheid voor HD films en (4 mbit) voor SD films, upload wordt alleen gebruikt als je zelf films upload bijv. naar youtube dan wordt de volledie upload snelheid gebruikt van je zakelijk internet aansluiting.
  • Streaming voor 4k videos is een stuk hoger met een snelheid van 50 Mbit/s download
  • Skype voor bedrijven vergaderen of telefonisch vergaderen downloadsnelheid 8Mbps en 1 Mbps uploadsnelheid.

Afhankelijk of je zzper bent of meerdere medewerkers hebt kan je met bovenstaande cijfers alvast een korte berekening maken aan welke eisen je netwerk moet voldoen. Om extra inzicht te geven heb ik hieronder een kort overzicht van een bedrijf met 5 medewerkers

Gelijktijdige Telefoongesprekken max. 5: Gebruik 0,5 mbit
Gelijktijdige print opdrachten of grote documenten max. 20: 1,6 mbit
Stream van een video tijdens de pauze max. 3: 24 mbit
Gelijktijdige vergaderingen max. 2: 16mbit down en 2 mbit up

Daarnaast komt er bij iedere medewerker e-mail binnen via de smartphone en tablet, het actieve gebruik zelfs gelijktijdig komt niet boven 50 mbit down. Als er een internet verbinding is bijvoorbeeld het Ziggo connect ZZP 60 Mbit binnen het bedrijf wordt gebruikt zou het nog genoeg wezen.

Om ervoor te zorgen dat het bedrijf meer ruimte te geven zo het in dit voorbeeld het beste zijn om een internet verbinding te hebben van 150 MBit (Ziggo connect compleet). Nu komt het belangrijkste rondom het netwerk, de snelheid van het netwerk is in deze situatie niet de bepaalde factor aangezien bekabeld en wifi voldoen aan alle vereisten. Gaat het hier om de manier van inrichten door de vaste systemen en telefoons aan te sluiten via een bekabeld netwerk en de telefoon, tablets te laten werken via wifi zijn alle medewerkers met hun mobile apparaten mobiel. En alle vaste systemen zijn voorzien van een vaste kabel.

Als bijkomend voordeel kan de wifi beter het internet verdelen via de telefoon en tablets, terwijl het bekabelde netwerk de systemen en telefoons de juiste snelheden verdeelt.

Anywhere office ebook

Gratis E-book, overal eenvoudig werken met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Ontvang het gratis ebook en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

close
Anywhere office ebook

Gratis E-book, overal eenvoudig werken met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Ontvang het gratis ebook en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

Vorig bericht
Keuzehulp: De juiste provider voor uw Zakelijk mobiel bellen pakket
Volgend bericht
Voordelen van een zakelijk e-mailadres

Wellicht ook interessant:

Blijf op de hoogte.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. (Mailpoet) Lees onze privacyverklaring.
Carlo Konijn ICT advies en ondersteuning

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

m365
Menu