Verschil in lees en schrijfsnelheid HDD & SSD

We zien de hardeschijf steeds meer terrein verliezen in de wereld van computers, de solid state drive komt steeds meer in beeld en wordt steeds meer gebruikt in systemen. Voornamelijk omdat Solid State Drives steeds goedkoper worden en veel sneller zijn.

Hardeschijf

De traditionele harde schijf is gebaseerd op een verouderde techniek, voornamelijke allemaal draaiende onderdelen in een kleine behuizing waarop data wordt opgeslagen en herschreven. Ik kan me nog harde schijven herinneren van 2 mb, het is nu niet meer te bedenken zo weinig. En dan te bedenken hoe blij ik als kind was met een 500 MB harde schijf, ja vroegah.

Een hardeschijf heeft met z’n bewegende onderdelen een schrijfsnelheid van ongeveer 20 mb per sec.

Solid State Drive

Een SSD is gebaseerd op flash geheugen en heeft geen bewegende onderdelen, dit is een bijkomend voordeel van een SSD ze maken geen geluid in tegenstelling tot het op spinnen en draaien van een harde schijf. Een SSD heeft een gemiddelde schrijfsnelheid van 500 mb per sec, het scheelt een klein beetje in tegenstelling tot een harde schijf. Zie ook de grafiek hieronder.

Verrschil in schrijfsnelheid van een harde schijf en een solid state drive

Verschil in Solid State Drives

Zoals in bovenstaande grafiek zijn er verschillen in snelheid met de verschillende merken Solid State Drives, veel fabrikanten hebben goedkope SSD’s gemaakt om consumenten aan te sporen een upgrade uit te voeren van hun systeem. Een standaard SSD heb je al vanaf € 30,- deze hebben meestal een schrijfsnelheid tot 250 mb per sec. Ik leg hier de nadruk op meestal, er zijn helaas uitzonderingen. Bij het uitzoeken van een SSD is het heel belangrijk om na te lezen wat de actieve schrijfsnelheid is en deze niet te verwarren met de leessnelheid.

Verschil met opstarten

Vergelijking van ssds tijdens het opstarten van windows of mac

In de grafiek is duidelijk te zien, dat een normale hardeschijf met een kale besturingssysteem (hierop zijn nog geen extra programma’s geïnstalleerd zoals een antivirus, office pakket of photoshop enz.) er gemiddeld 2 minuten overdoet om op te starten. Een normale SSD doet het al in de helft van die tijd en een snelle ssd is niet meer bij te houden. (daar moet je bijna een hand rem opzetten.)

Houw er rekening mee als je programma’s gaat installeren, dat een standaard ssd na verloop van tijd langzaam wordt, alleen de snelle SSD zal de upgrade waard zijn.

Handige tips:

  • Let goed op de schrijfsnelheid bij aanschaf van een SSD
  • Sommige fabrikanten zijn overtuigd van hun goede product en geven 5 jaar garantie. (bijv. Samsung)
  • Een snelle SSD hoeft niet duur te zijn een 250GB Kingston of Samsung heb je al vanaf € 89,-
  • Als u een nieuwe computer of laptop gaat kopen vraag altijd naar het type merk SSD en de schrijfsnelheid.

Tegenwoordig kan je kiezen voor een aantal type SSD schijven.

  • 2.5 inch (dezelfde maat als een notebook schijf) met een gemiddelde leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 500 MB/s
  • m.2 pci-e (Dit is alleen nog maar een geheugen module die je op het moederbord monteert) met een gemiddelde leessnelheid van 2800 MB/s en een schrijfsnelheid van 1100 MB/s
  • m.2 pro series (hetzelfde als m.2 pci-e, zie het maar als het parade paardje met hoge snelheid) met een gemiddelde leessnelheid van 3200 MB/s en schrijfsnelheid van 3000 MB/s.

Schrijfsnelheid SSD m2

De meeste nieuwe merk computers in de winkel worden uitgerust met een normale SSD met een gemiddelde leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 500 MB/s. Deze zijn al een stuk sneller, maar een upgrade naar een m.2 SSD maakt een groot verschil. Dit zal niet altijd mogelijk zijn in alle winkels maar als je de komende tijd een snelle computer wilt is het zeker een aanrader.

Onze Chi desktop systemen worden allemaal uitgerust met een SSD voor optimale snelheid.

ESET protect banner
Vorig bericht
Website beveiliging met een SSL certificaat.
Volgend bericht
Verschil in notebooks

Wellicht ook interessant:

Een veiligere werkplek

Start met een veiligere werkplek in 3 stappen.

Ontvang deze handige checklist om jouw werkplek veiliger te maken en 2x per maand handige tips en persoonlijk advies via mijn nieuwsbrief.

Door te abonneren op mijn nieuwsbrief ga je akkoord met het privacy beleid.

???? Start vandaag en word #cyberfit.

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers - Academy met Guardey.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

3 maanden gratis toegang.

Online trainingen

Neem alvast de 1e stap naar meer cyberweerbaarheid, ontvang 3 maanden gratis toegang tot de Chi Computers – Academy met Guardey.

Leuke video’s (15 min.)
Praktische tips.
#cyberfit.
Vergoot jouw kennis,
Eenvoudig toepasbaar.
Cyberweerbaarheid.
Carlo Konijn, ict adviseur Chi Computers

Computerhulp op afstand

Heb je naar aanleiding van dit blog bericht nog vragen of extra hulp nodig om jouw probleem op te lossen. Plan eenvoudig een afspraak met mij voor een adviesgesprek of computerhulp op afstand.

Acronis cyberfit