Wat bepaalt de snelheid van een desktop pc ?

In het volgende blog bericht behandel ik de basis onderdelen van een desktop computer. Waarmee de snelheid en prestatie van een desktop computer mee worden bepaalt.

Een desktop computer heeft de volgende basis onderdelen die de snelheid bepalen. De Processor, Intern Geheugen, Moederbord, Harde Schijf en de Videokaart.

De Processor

Op dit moment is de 8e generatie van intel de meest recentste en meeste gebruikte Processor. (i9 processoren worden voornamelijk alleen voor high-end toepassingen gebruikt) De 8e generatie is er in een i3 i5 en i7 uitvoering. Voor de basis gebruikers is er ook nog steeds de Pentium Processor (tegenwoordig met quad core mogelijkheid). Elke Processor is gemaakt voor bepaalde doeleinde zie hieronder. Via CPU Benchmark kan je eenvoudig processoren met elkaar vergelijken.

met deze lijst kan je zien wat de snelheid van een procesor bepaalt

Intern geheugen:

Intern geheugen wordt gebruikt voor het opstarten van Windows en het inladen van programma’s. Net zoals bij een auto bepaalt de kwaliteit van de fabrikant, in dit geval het geheugen de snelheid van de computer. In de meeste gevallen is Corsair of Kingston het aangewezen merk voor geheugen modules. In de meeste computers zit standaard 4 of 8 GB aan intern geheugen. Al wordt er steeds meer gestimuleerd naar systemen met 16GB werkgeheugen. Voor meer snelheid kan je overwegen om een module te nemen van 1600 Mhz of hoger voor extra prestaties. Standaard zit er in een computer 1066 Mhz, tegenwoordig kan je met ddr 4 al tot 3000 Mhz voor extra snelheid.

Moederbord

Het moederbord kan je zien als het vliegveld van de computer. Hoe uitgebreider deze is hoe meer je computer kan en ondersteund. Asus is marktleider van computer moederborden met standaard 2 jaar soms 3 jaar garantie. Op dit moment zijn de moederborden met een Z370 chipset de meeste snelste en ondersteunen de volledige range van de 8e gen intel processoren en ddr4 geheugen modules.

Harde schijf of SSD

De traditionele harde schijf is de afgelopen periode niet meer verbeterd. Deze zijn er op dit moment in 5400 rpm en 7200 rpm. Rpm is het toerental van de harde schijf hoe hoger deze is hoe sneller alles werkt. ( een 5400 rpm gebruikt minder stroom in tegenstelling tot een 7200 rpm.)

De opvolger van een Harde schijf is de SSD ook wel bekend als Solid State Drive. Tegenwoordig zijn SSD harde schijven steeds meer op de markt te vinden een SSD is meestal duurder in aanschaf maar min. 2x tot 10x zo snel als een normale harde schijf. Een SSD schijf wordt meestal gebruikt voor het besturingssysteem om de snelheid van het opstarten te versnellen en het laden van programma’s te versnellen.

Tegenwoordig kan je kiezen voor een aantal type SSD schijven.

  • 2.5 inch (dezelfde maat als een notebook schijf) met een gemiddelde leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 500 MB/s
  • m.2 pci-e (Dit is alleen nog maar een geheugen module die je op het moederbord monteert) met een gemiddelde leessnelheid van 2800 MB/s en een schrijfsnelheid van 1100 MB/s
  • m.2 pro series (hetzelfde als m.2 pci-e, zie het maar als het parade paardje met hoge snelheid) met een gemiddelde leessnelheid van 3200 MB/s en schrijfsnelheid van 1500 MB/s.

De meeste nieuwe merk computers in de winkel worden uitgerust met een normale SSD met een gemiddelde leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 500 MB/s. Deze zijn al een stuk sneller, maar een upgrade naar een m.2 SSD maakt een groot verschil. Dit zal niet altijd mogelijk zijn in alle winkels maar als je de komende tijd een snelle computer wilt is het zeker een aanrader.

Videokaart

Er zijn 2 soorten videokaarten een Onboard ( geïntegreerd op het moederbord ) Of een aparte videokaart ( losse insteek kaart )

Het voornaamste verschil zit in de snelheid en vermogen van de videokaart een onboard is bedoeld voor basis gebruik, Simpele online spelletjes en video’s bekijken. Een aparte videokaart is voor RPG en FPS spellen denk hieraan Mass Effect, Word of Warcraft, Starcraft of Call of Duty. Een aparate videokaart wordt ook gebruikt bij het bewerken van video’s De snelheid van een aparte videokaart bepaalt de kwaliteit van het spel of de snelheid van het monteren van een filmfragment.

Om een indruk te krijgen van de snelheid van een videokaart kijk eens bij deze benchmarks

Hiermee hebben we alle basis onderdelen besproken van een desktop computer. Alle overige onderdelen zoals een Dvd / blu ray rewriter, cardreader en andere randapparatuur hebben geen invloed op de snelheid van een computer.

Interesse in een snelle desktop computer, zie hieronder onze zelf bouw systemen.

close
Abonneer op onze nieuwsbrief.

Veilig online surfen met Goose VPN

Bescherm jezelf online met GOOSE VPN™. GOOSE VPN™ is de enige echte Nederlandse VPN aanbieder. Veilig en onbegrensd online met gebruiksvriendelijke software.

Goose VPN aanbieding

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu